07.12.2008

Coroana Romaniei Mari, aproape la dispozitia hotilor

Coroana purtata de Regele Ferdinand la incoronarea sa de la Alba Iulia nu este protejata in Tezaurul National, pentru ca este realizata din otel si nu din aur. 
Doar coroana Reginei Maria se afla in Sala de Tezaur, alaturi de Closca cu pui. Conducerea Muzeului de Istorie considera mai importanta valoarea de piata a unei bijuterii decat valoarea simbolica a acesteia, potrivit Gardianul.

Coroana de Otel a fost turnata din metalul unui tun turcesc capturat la Plevna, la cererea Regelui Carol I, devenind un simbol al Dinastiei. Coroanele si mantiile purtate de Maria si, respectiv, de sotul sau, Ferdinand, ca primi regi ai Romaniei Mari, au putut fi admirate luni la parterul Muzeului de Istorie, cu prilejul Zilei Nationale.

De obicei, Coroana de Otel purtata de Ferdinand nu este niciodata expusa ca parte integranta din tezaur, fiind pastrata intr-o sala de la etajul unu al muzeului, care nu se viziteaza. Conducerea Muzeului de Istorie a Romaniei s-a eschivat sa explice de ce nu protejeaza cele doua simbolurinationale.

Coroana pe care Regele Ferdinand I a purtat-o in ziua incoronarii la Alba Iulia, adica 15 octombrie 1922, a apartinut, de fapt, unchiului sau, Carol I. Acesta a fost primul rege al Romaniei, incoronat in anul 1881.

Niciun comentariu: