Un creier datând de cel puţin 2.000 de ani, ceea ce îl face să fie cel mai vechi din lume, a fost descoperit în nordul Marii Britanii, au anunţat, vineri, paleontologii britanici.
Un creier din epoca fierului a fost descoperit în interiorul unui craniu uman, găsit în apropiere de oraşul York, într-un sit arheologic. Craniul dateaza cel puţin din anul 300 î.Cr. Potrivit paleontologilor, craniul a fost utilizat într-o procesiune ritualică şi este cel mai vechi din lume.
Rachel Cubitt, paleontolog la York Archaelogical Trust, a declarat că a simţit ceva care se mişca în interiorul craniului, în momentul în care l-a descoperit, iar apoi a văzut o substanţă de culoare galbenă în interior. "Asta mi-a adus aminte de un curs de la facultate, despre supravieţuirea ţesuturilor cerebrale vechi", a declarat Cubitt.
Craniul a fost scanat la spitalul din York, confirmându-se prezenţa creierului în interiorul lui.
"Supravieţuirea rămăşiţelor de creier, acolo unde niciun alt ţesut nu s-a păstrat, este un eveniment extrem de rară", a explicat Sonia O'Connor, cercetător la Universitatea Bradford. "Acest creier este bine conservat", a adăugat O'Connor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu