12.12.2008

Un creier vechi de 2.000 de ani, descoperit în Marea Britanie

Un creier datând de cel puţin 2.000 de ani, ceea ce îl face să fie cel mai vechi din lume, a fost descoperit în nordul Marii Britanii, au anunţat, vineri, paleontologii britanici.
Un creier din epoca fierului a fost descoperit în interiorul unui craniu uman, găsit în apropiere de oraşul York, într-un sit arheologic. Craniul dateaza cel puţin din anul 300 î.Cr. Potrivit paleontologilor, craniul a fost utilizat într-o procesiune ritualică şi este cel mai vechi din lume.

Rachel Cubitt, paleontolog la York Archaelogical Trust, a declarat că a simţit ceva care se mişca în interiorul craniului, în momentul în care l-a descoperit, iar apoi a văzut o substanţă de culoare galbenă în interior. "Asta mi-a adus aminte de un curs de la facultate, despre supravieţuirea ţesuturilor cerebrale vechi", a declarat Cubitt.

Craniul a fost scanat la spitalul din York, confirmându-se prezenţa creierului în interiorul lui.

"Supravieţuirea rămăşiţelor de creier, acolo unde niciun alt ţesut nu s-a păstrat, este un eveniment extrem de rară", a explicat Sonia O'Connor, cercetător la Universitatea Bradford. "Acest creier este bine conservat", a adăugat O'Connor.

Niciun comentariu: