12.12.2008

Un creier vechi de 2.000 de ani, descoperit în Marea Britanie

Un creier datând de cel puţin 2.000 de ani, ceea ce îl face să fie cel mai vechi din lume, a fost descoperit în nordul Marii Britanii, au anunţat, vineri, paleontologii britanici.
Un creier din epoca fierului a fost descoperit în interiorul unui craniu uman, găsit în apropiere de oraşul York, într-un sit arheologic. Craniul dateaza cel puţin din anul 300 î.Cr. Potrivit paleontologilor, craniul a fost utilizat într-o procesiune ritualică şi este cel mai vechi din lume.

Rachel Cubitt, paleontolog la York Archaelogical Trust, a declarat că a simţit ceva care se mişca în interiorul craniului, în momentul în care l-a descoperit, iar apoi a văzut o substanţă de culoare galbenă în interior. "Asta mi-a adus aminte de un curs de la facultate, despre supravieţuirea ţesuturilor cerebrale vechi", a declarat Cubitt.

Craniul a fost scanat la spitalul din York, confirmându-se prezenţa creierului în interiorul lui.

"Supravieţuirea rămăşiţelor de creier, acolo unde niciun alt ţesut nu s-a păstrat, este un eveniment extrem de rară", a explicat Sonia O'Connor, cercetător la Universitatea Bradford. "Acest creier este bine conservat", a adăugat O'Connor.

Adriano a venit beat la antrenament şi a fost dat afară de Mourinho

Atacantul brazilian Adriano s-a prezentat în stare de ebrietate la antrenamentul echipei Internazionale Milano, iar antrenorul Jose Mourinho nu i-a permis să participe la şedinţa de pregătire, informează presa italiană.
"Adriano a venit la antrenament mai devreme cu o jumătate de oră, dar starea lui lăsa mult de doritMourinho nu a stat pe gânduri şi l-a trimis acasă să se odihnească. Viitorul lui Adriano pare tot mai departe de Inter", scrie presa italiană.

Sursa citată menţionează că în aceeaşi stare ca Adriano se afla un alt brazilian, Maicon, trimis şi el acasă. Cei doi riscă o amendă foarte mare pentru indisciplină şi mai mult ca sigur nu vor evolua în meciul cu Chievo Verona.

11.12.2008

Asteroizii au dat viata Pamantului?

Coliziunea dintre doi asteroizi uriasi, ce a avut loc in urma cu 100 de ani, a dus la disparitia dinozaurilor, si a 70% dintre formele de viata existente in acel moment. Se presupune ca un astfel de eveniment catastrofal ar fi ajutat si la formarea primelor forme de viata aparute pe Pamant, sugereaza cercetarile oamenilor de stiinta.

Oceanele Pamantului s-au format acum aproximativ 4.3 miliarde de ani, o perioada despre care craterele lunare sugereaza ca Terra avea parte de un "bombardament" de comete si asteroizi gigantici, arata cercetarile unei universitati japoneze.

Majoritatea asteroizilor contin urme de carbon, elementul de baza in moleculele organice, acesta fiin, de altfel, principalul indiciu al cercetatorilor in investigatiile lor. Studiul japonezilor a constat in scufundarea unor bucati dintr-un asteroid in apa de ocean. Amestecul a fost aruncat in aer la temperatura de 8500 de grade Celsius, o temperatura similara cu cea produsa in cazul impactului unui asteroid cu Pamantul.

Explozia experimentala a adus la conceperea a mai mult de o duzina de molecule, ce initial nu existau in "ingredientele" studiului. Cercetatorii spun ca aceste molecule organice participa la crearea tesuturilor vii si fac parte din reactiile chimice provocare de toate organismele vii, acesta fiind momentul nasterii vietii pe Pamant.

Cercetarule privind originea vietii au luat amploare in ultimii ani. Un alt studiu realizat in 2006 a descoperit ca viata abunda in apa fierbinte din apropierea vulcanilor de pe fundul oceanelor, astfel ca s-a alimentat ideea ca de aici ar fi pornit pentru prima data ciclul vietii. De altfel, mult timp, cercetatorii au crezut ca viata a aparut in balti putin adanci din zonele tropicale, sub influenta soarelui si a fulgerelor.

Exista cel putin zece teorii despre aparitia vietii pe Terra, in afara de cea creationista. Teoria conform careia viata ar fi "aterizat", de fapt, pe Pamant prin meteoriti si nu s-ar fi creat aici are destui adepti, iar cercetatorii spun ca probabilitatea ca ea sa fie corecta este destul de mare.

Clasament UEFA Champions League

GRUPA A:
Clasament:
1. Roma 12p
2. Chelsea 11p
3. Bordeaux 7p
4. CFR Cluj 4p

GRUPA B:
Clasament:
1. Panathinaikos 10p
2. Inter Milano 8p
3. Werder Bremen 7p
4. Anorthosis 6p

GRUPA C:
Clasament:
1. Barcelona 13p
2. Sporting 12p
3. Sahtior 9p
4. Basel 1p

GRUPA D:
Clasament:
1. Liverpool 14p
2. Atletico Madrid 12p
3. Marseille 4p
4. PSV 3p

GRUPA E:
Clasament:
1. Manchester 10p
2. Villareal 9p
3. Aalborg Bk 6p
4. Celtic 5p

GRUPA F:
Clasament:
1. Bayern 14p
2. Lyon 11p
3. Fiorentina 6p
4. Steaua 1p

GRUPA G:
Clasament:
1. FC Porto 12p
2. Arsenal 11p
3. Dinamo Kiev 8p
4. Fenerbahce 2p

GRUPA H:
Clasament:
1. Juventus 12p
2. Real Madrid 12p
3. Zenit 5p
4. BATE 3p

Rezultate Champions League

Miercuri 10/12/2008
GRUPA E:
Celtic Glasgow - Villareal 2-0
Au marcat: Maloney '14, McGeady '45

Manchester United - Aalborg 2-2
Au marcat: Tevez '3, Rooney '52 / Jakobsen '31, Curth '45

GRUPA F:
Lyon - Bayern Munchen 2-3
Au marcat: Govou '52, Benzema '68 / Klose '11, '37, Ribery '34

Steaua - Fiorentina 0-1
Au marcat: Gilardino '66

GRUPA G:
Dinamo Kiev - Fenerbahce 1-0
Au marcat: Eremenko '20

FC Porto - Arsenal 2-0
Au marcat: Bruno Alves '39, Lisandro '54

GRUPA H:
Real Madrid - Zenit St. Petersburg 3-0
Au marcat: Raul '25, '57, Robben '50

Juventus Torino - BATE Borisov 0-0

10.12.2008

Rezultate Liga Campionilor:

Rezultate inregistrate in partidele disputate, marti, in ultima etapa a fazei grupelor Ligii Campionilor:
Grupa A
Chelsea (Anglia) - CFR Cluj (Romania) 2-1
Au marcat: S. Kalou '40, Drogba 71/ Y. kone '55

As Roma (Italia) - Girondins Bordeaux (Franta) 2-0
Au marcat: Brighi '61, Totti 79

Grupa B
Werder Bremen (Germania) - Internazionale Milano (Italia) 2-1
Au marcat: Pizarro '63, Rosenberg '81 / Ibrahimovici '88

Panathinaikos (Grecia) - Anorthosis Famagusta (Cipru) 1-0
A marcat: Karagounis '69

Grupa C
FC Barcelona (Spania) - Sahtior Donetk (Ucraina) 2-3
Au marcat: Sylvinho '59, Busquest '83/ Gladki '31, '58, Fernandinho '76

FC Basel (Elvetia) - Sporting Lisbona (Portugalia) 0-1
A marcat: Djalo '19

Grupa D:
PSV Eindhoven (Olanda) - Liverpool (Anglia) 1-3
Au marcat: Lazovici '36/ Babel '45+2, Riera '68, Ngog '77

Olympique Marseille (Franta) - Atletico Madrid (Spania)0-0

Miercuri vor avea loc partidele:
Grupa E:

Manchester United (Anglia) - Aalborg BK (Danemarca)
Celtic Glasgow (Scotia) - Villarreal (Spania)

Grupa F:
Olympique Lyon (Franta) - FC Bayern Munchen (Germania)
Steaua Bucuresti (Romania) - Fiorentina (Italia)

Grupa G:
FC Porto (Portugalia) - Arsenal (Anglia)
Dinamo Kiev (Ucraina) - Fenerbahce Istanbul (Turcia)

Grupa H:
Juventus Torino (Italia) - BATE Borisov (Belarus)
Real Madrid CF (Spania) - Zenit Sankt Petersburg (Rusia).

5 inovatii care vor schimba omenirea in urmatorii 5 ani

Compania IBM a prezentat miercuri al treilea anuar intitulat "IBM Next Five in Five", ce contine o lista cu cele mai importante inovatii care pot schimba felul in care oamenii vor munci, vor trai si se vor bucura de urmatorii 5 ani. Documentul intitulat "The Next Five in Five" se bazeaza pe cercetarile de marketing si trendurile societatii care in general determina evolutia unui individ in plan personal si social. In urmatorii cinci ani se estimeaza ca inovatiile tehnologice extrem de avansate ne vor schimba vietile:
1) Pentru economisirea resurselor energetice vor fi construite tehnologii solare in asfalt, tablouri si ferestre!

In urmatorii 5 ani, specialistii prognozeaza ca energia solara va deveni o optiune mult mai avantajoasa pentru toti locuitorii planetei. Pana acum, acest lucru a fost dificil de realizat din cauza costurilor prea mari. Insa, evolutia tehnologica va permite folosirea unor pereti solari de o suta de ori mai subtiri, cu o profitabilitate maxima, care ar putea fi folositi nu doar pentru captusirea tavanelor, dar si a fatetelor cladirilor, a gemurilor si chiar a telefoanelor mobile.

2) Pentru sanatatea oamenilor, se vor folosi boluri de cristal "genetice"!

Ce ar fi sa stiti cum va evolua starea de sanatate in urmatorii 5 ani? Sa stiti cu exactitate de ce afectiuni sa va feriti, invingand "predispozitiile" si eliminand factorii exogeni care provoaca anumite maladii? De pilda, chiar daca ni se atrage atentia asupra riscurilor consumarii cartofilor prajiti, sa puteti sa consumati portii duble din acest produs fara teama de a face ulcer sau sa riscati diagnosticul de colecistita ori colon iritabil? Potrivit estimarilor, in urmatorii 5 ani este posibil ca medicul dumneavoastra sa va intocmeasca o harta genetica cu riscurile de imbolnavire, dar si cu indicatii precise pentru prevenirea declansarii anumitor boli, totul doar cu ajutorul informatiilor stocate la nivelul ADN si totul cu un cost rezonabil: aproximativ 200 de dolari. Veti putea sa va schimbati stilul de viata si sa adoptati tratamente exacte recomandate doar pe baza "misterelor relevate de genomul uman". Cu ajutorul hartii genetice, si companiile farmaceutice vor fi capabile sa introduca medicamente multe mai eficiente.

3) Oamenii vor putea comunica online cu diverse pagini web!

Cautarile pe internet se vor schimba radical in urmatorul cincinal. In viitor va fi posibila navigarea de tip "hands free", doar prin intermediul vocii, fara utilizarea monitorului si a tasturii. Noul trend tehnologic va permite o schimbare a modului in care utilizatorii de pagini web vor interactiona in spatiul virtual, din punct de vedere al colectarii si procesarii informatiilor, folosind comunicarea verbala in locul celei scrise. Prin intermediul asa-numitelor "voice-sites", oamenii de pe intregul mapamond vor putea comunica mult mai usor si rapid, doar prin comenzi vocale, fara sa fie nevoiti sa foloseasca textul scris ca forma de expediere sau receptionare a unui mesaj.

4) Oamenii vor avea asistenti personali digitali pentru cumparaturi!

Ati vazut o rochie draguta sau un mobilier la reducere pe un site de profil, dar sunteti inca indecis daca merita achizitia? Din 2013 veti avea un consilier personal care sa va asiste cand veti dori sa faceti cumparaturi online. Odata facuta comanda, produsul dorit va fi livrat la domiciliu, dupa ce veti achita nota de plata, evident, tot online.

5) Amnezia va deveni doar ... o amintire!

Excesul de informatii acumulate in cursul zilei va face sa aveti lapsusuri si acest lucru va enerveaza extrem de tare, provocandu-va insomnii? Nu va faceti griji. In urmatorii 5 ani, specialistii ne dau asigurari ca vom beneficia nu de un supliment de lecitina, ci de o "tehnologizare extinsa" a vietii de zi cu zi. Vom putea sa ne amintim cu exactitate ce ne-am propus sa cumparam de la bacanie, ce telefoane avem de dat in ziua urmatoare si chiar ce reclame am vazut in bannerele insirate pe autostrada catre aeroport. Toate acestea vor fi posibile prin imprimarea audio si video a tuturor detaliilor importante pe care am fi vrut sa le stocam in memorie, dar nu am reusit. Vom avea o "asistenta" care ne va aminti ce puncte avem pe agenda; este vorba de un telefon inteligent, echipat astfel incat sa stocheze informatiile necesare reamintirii detaliilor utilizatorului personal. Si asta pentru ca - dupa cum opineaza specialistii - intrarea in era digitala este abia la inceput si trebuie materializata in urmatorii ani in beneficii concrete pentru omul modern.

Vom trăi o secundă în plus anul acesta

Comisia internaţională responsabilă cu standardele cronologiei a anunţat că anul 2008 va fi prelungit cu o secundă în ultima zi din decembrie pentru a fi în pas cu încetinirea Pământului.
decembrie 2008, la ora 23:59:59, ora meridianului Greenwhich, ceasul se va da înapoi cu o secundă. În România va fi deja 1 ianuarie 2009, ora 1:59:59.

Odată cu economia, Pământul însuşi îşi pierde din viteză. În consecinţă, ceasurile atomice (cele de mare precizie) trebuie să înregistreze o secundă în plus pentru a ţine pasul cu mişcarea de rotaţie uşor încetinită a planetei. Anul nu are fix 365 de zile şi 6 ore, ci mai sunt miimi de secundă ce se adună de la an la an. Când se adună o secundă, aceasta este corectată.

Decizia pentru anul acesta a fost luată de un consorţiu internaţional, iar majoritatea producătorilor de telefoane mobile verifică ceasurile atomice ale lumii pentru a adăuga secunda în plus în mod automat.

Lumea a început să lungească anii cu câte o secundă din 1972, câteodată chiar de două ori pe an.


07.12.2008

Coroana Romaniei Mari, aproape la dispozitia hotilor

Coroana purtata de Regele Ferdinand la incoronarea sa de la Alba Iulia nu este protejata in Tezaurul National, pentru ca este realizata din otel si nu din aur. 
Doar coroana Reginei Maria se afla in Sala de Tezaur, alaturi de Closca cu pui. Conducerea Muzeului de Istorie considera mai importanta valoarea de piata a unei bijuterii decat valoarea simbolica a acesteia, potrivit Gardianul.

Coroana de Otel a fost turnata din metalul unui tun turcesc capturat la Plevna, la cererea Regelui Carol I, devenind un simbol al Dinastiei. Coroanele si mantiile purtate de Maria si, respectiv, de sotul sau, Ferdinand, ca primi regi ai Romaniei Mari, au putut fi admirate luni la parterul Muzeului de Istorie, cu prilejul Zilei Nationale.

De obicei, Coroana de Otel purtata de Ferdinand nu este niciodata expusa ca parte integranta din tezaur, fiind pastrata intr-o sala de la etajul unu al muzeului, care nu se viziteaza. Conducerea Muzeului de Istorie a Romaniei s-a eschivat sa explice de ce nu protejeaza cele doua simbolurinationale.

Coroana pe care Regele Ferdinand I a purtat-o in ziua incoronarii la Alba Iulia, adica 15 octombrie 1922, a apartinut, de fapt, unchiului sau, Carol I. Acesta a fost primul rege al Romaniei, incoronat in anul 1881.

Serie A: Rezultatele inregistrate duminica

Iata rezultatele inregistrate duminica in meciurile din etapa a XV-a a Serie A.
Rezultatele inregistrate duminica:

AC Milan - Catania 1-0 (Andrei Sevcenko 65)

Atalanta - Udinese 3-0 (Valdes 20, Doni 78, Vieri 88)

Cagliari - Palermo 1-0 (Fini 34)

Lecce - Juventus 1-2 (Cacia 83 / Giovinco 57, Amauri 90)

Napoli - Siena 2-0 (Maggio 62, Denis 72)

Reggina - Bologna 2-2 (Corradi 40, Barreto 56 / Valiani 53, Vai 60)

Torino - Fiorentina 1-4 (Rosina 77 / Mutu 3, Gilardino 43, 84, Kuzmanovic 75)

Sambata, AS Roma a invins cu 1-0 pe Chievo, iar Internazionale Milano a trecut in deplasare de Lazio Roma, scor 3-0. De la ora 21:30 se va disputa meciul Sampdoria - Genoa.