28.02.2009

Auto

Mobilitate urbana cu nuanta sport
Kia No 3 iese din multime prin proportiile puternice, liniile dinamice, un interior modern si sofisticat si un spatiu interior generos, flexibil pentru utilizator. Masina combina fericit toate atuurile unui MPV versatil cu mobilitatea clasei urbane compacte. Kia No 3 exceleaza in special prin designul aparte, caracterizat de claritate si sportivitate, dublate de un aer tineresc. Caracterul dinamic al masinii este accentuat de gama de elemente de design care aduc la un nou nivel trendurile in materie.
Prezentand un concept car de un asemenea calibru, Kia Motors Corporation face un pas inainte in procesul de tranzitie catre un producator de talie mondiala orientat catre design. Kia No 3 a fost creat special pentru piata europeana de designerul sef Gregory Guillaume la Centrul European de Design Kia din Frankfurt, sub supravegherea desigenrului sef Peter Schreyer. Conceptul reliefeaza noul limbaj al designului Kia atat in tratarea suprafetelor si curgerea liniilor, cat si in conceperea partii din fata, elemente care sunt desemnate sa apara pe toate modelele viitoare ale Kia.
Designul modelului Kia No 3 este unul tineresc si proaspat, progresiv si totodata consistent. Proportiile puternice si liniile dinamice ofera masinii un izbitor look sportiv care-l diferentiaza de celelalte compacte. Ampatamentul lung si inaltimea generoasa ofera toate reperele si calitatile tipice unui MPV. Confortul extra si spatiul sunt asigurate de ergonomia aproape perfecta si pozitia de condus mai inalta carora li se adauga folosirea inteligenta a spatiului. Scaunele din spate sunt reglabile independent, atat prin culisare, cat si prin pliere. Kia No 3 se prezinta ca un trend-setter pentru o noua generatie de compacte, indeplinind cu convingere cererile unui vehicul modern si expunandu-si cu mandrie stilul propriu. Masina nu se evidentiaza doar printr-o gama larga de idei si detalii, ci si prin conceptul consistent, holistic al designului, cu adevarat armonios in fiecare aspect. Kia No 3 combina spiritul puternic si valoarea practica intr-un mod inovativ si inedit. Este un concept car absolut perfect in prezentarea cu consistenta atat a imaginii Kia, cat si a noii filosofii de desing care se va rasfrange si asupra celorlate modele din gama.



Cel mai puterni off-roader din lume debuteaza la Genev: BRABUS GV12 S biturbo


Modelul exclusivist in cinci usi este propulsat de un motor BRABUS SV12 S. Ca de altfel toate modelele speciale de la BRABUS – companie recunoscuta drept producator de autovehicule de catre Agentia Germana de Inregistrare a Autovehiculelor – BRABUS G V12 S Biturbo este dotat cu un pachet de lux foarte complex. Ultra performantul 4x4 incepe de la 379.000 Euro. Motorul BRABUS SV12 S se bazeaza pe motorul V12 Biturbo de la cea mai recenta versiune a lui Mercedes S 600. Inainte de a fi montat pe G-Class, cilindreea motorului cu trei valve este crescuta de la 5,5 litri la 6,3 litri, folosindu-se un arbore cotit cu o cursa a pistonului mai lunga, cilindri cu un diametru mai mare si un alezaj crescut. In plus,chiulasele sunt modificate si prevazute cu axe cu came speciale.
Perifericele motorului au fost upgradate cu turbine mai mari, un sistem de racire optimizat si un sistem de evacuare de inalta performanta, din inox, prevazut cu catalizatori metalici speciali. Evacuarea a fost special conceputa pentru G-Class, avand terminatii duble cromate, plasate in fata rotilor posterioare, pe stanga si dreapta. Noua programare a electronicii motorului asigura conlucrarea impecabila a tuturor componentelor. Rezultatele? Un motor extrem de silentios si putere maxima, respectand totodata cele mai stricte limite impuse de normele EURO IV in privinta emisiilor. Motorul lui G-Class produce 700 cp / 515 kW la 5.100 rpm. Cuplul maxim al motorului cu 12 cilindri este de 1.320 Nm la 2.100 rpm. Montat pe masina, momentul maxim este limitat electronic la 1.100 Nm.
BRABUS G V12 S Biturbo ofera performante aproape inimaginabile in privinta vitezei, pentru un autovehicul off-road. Cu o cutie de viteze automata in cinci trepte si transmisie integrala permanenta, SUV-ul exclusivist se catapulteaza la 100 km/h in numai 4,3 secunde. Viteza maxima este limitata electronic la 240 km/h. Fara limita impusa, modelul high-tech G-Class ar putea atinge 260 km/h. Performantele superioare necesita folosirea jantelor speciale BRABUS Monoblock. Prin evazarea aripilor, s-a creat un spatiu generos pentru jantele Monoblock din aliaj, cu diametrul de la 20 la 22 inci si anvelopele de mare performanta Pirelli sau YOKOHAMA. Jantele Monoblock VI din aliaj, cu sase spite duble, avand dimensiunea 10,5Jx21 sunt prevazute cu anvelope cu dimensiuni 295/40 R 21, atat pe fata, cat si pe spate. BRABUS ofera o gama variata de jante cu latimea de 10 inci, in versiuni Monoblock VI, E, G, Q si S, cu diametrul de 22 inci. Pentru o manevrabilitate sporita si un confort excelent la rulare, BRABUS echipeaza modelul G V12 S Biturbo cu o suspensie speciala. Pentru o siguranta desavarsita, BRABUS ofera in standard sistemul propriu de franare de inalta performanta. Exteriorul lui BRABUS G V12 S Biturbo se distinge prin componentele sale sportive, dar elegante, care ii cresc capacitatile aerodinamice. Grila fata cu LED-uri integrate, aflate sub faruri, confera autovehiculului 4x4 un aspect uimitor. Spatele este si el personalizat cu spoilerul BRABUS.

Interiorul lui BRABUS G V12 S Biturbo este unul exclusivist: un volan sport ergonomic, un vitezometru cu o scala de 280 km/h, pragurile usilor cu logo BRABUS iluminat, interior complet din piele BRABUS Mastik. La cererea clientului, BRABUS transforma SUV-ul intr-un birou functional pe roti sau poate integra sistemul multimedia de ultima ora cu DVD Changer, TV tuner, consola de jocuri si monitoare LCD de 8 inci aflate in spatele tetierelor scaunelor din fata. Sunetul in compartimentul din spate este reprodus prin casti cu infrarosu.

27.02.2009

Stiri News Time

Obama si Sarkozy, nominalizati la premiul Nobel pentru pace
"Am primit 205 candidaturi, dintre care 33 sunt organizatii", a spus vineri directorul Institutului Nobel din Oslo, dupa cel din 2005, cand au fost depuse 199 de candidaturi, a explicat el.
Presedintele american Barack Obama si cel francez, Nicolas Sarkozy, figureaza printre cele 205 persoane si organizatii - numar-record - in cursa pentru premiul Nobel pentru pace.

Identitatea candidatilor este tinuta secreta timp de 50 de ani, insa unele nume "filtreaza". Pe lista figuraza Obama si Sarkozy. Mii de persoane -parlamentari si ministri, precedenti laureati, membri ai unor instante internationale, profesori universitari si comitetul Nobel insusi - sunt abilitati sa prezinte candidaturi. Numele casigatorului va fi anuntat in octombrie. Anul trecut, premiul a fost acordat fostului presedinte si mediator finlandez Martti Ahatisaari.



Un baiat de 14 ani a impuscat mortal un copil de sase ani
Un copil in varsta de sase ani a fost impuscat mortal de un baiat de 14 ani. Acesta din urma a luat arma tatalui, detinuta legal si securizata, si l-a impuscat pe celalalt in timp ce erau singuri acasa.

Copilul de sase ani a murit pe loc. Politia a inceput o ancheta insa cele doua familii sunt in stare de soc si nu au putut oferi prea multe detalii. Potrivit vecinilor familiei adolescentului, acesta a gasit cheia de la lada in care tatal sau, vanator, isi tinea arma, si a inceput sa se joace cu ea, amenintandu-si, in gluma, prietenul ca-l impusca. Primarul localitatii Tatulesti, Lucian Istrate, sustine ca arma a fost manevrata gresit, ea descarcandu-se in capul micutului, omorandu-l pe loc. Victima venise impreuna cu parinti de la Pitesti la Tatulesti, la bunici, iar incidentul s-a petrecut in timp ce familia sa a mers in vizita la niste rude. "Copiii erau singuri acasa si, probabil, s-au jucat cu arma care s-a descarcat accidental. Tatal lui VM (minorul de 14 ani, n.r.) este angajat al primariei pe post de paznic. Nu am avut probleme cu adolescentul si nici cu familia sa", a declarat, pentru NewsIn, primarul comunei Tatulesti, Lucian Istrate. Purtatorul de cuvant al IPJ Olt, comisar Claudia Radu, a sustinut ca arma de vanatoare era detinuta legal. Radu nu a putut preciza cum a intrat adolescentul in posesia acesteia. "Arma a fost inchisa intr-o lada. Nu cunoastem daca ea a fost lasata incarcata sau a fost incarcata de catre tanar. Se fac cercetari la fata locului pentru a se stabili cu exactitate cum s-a intamplat tragedia", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Olt. Daca se va constata ca Popa Marin, tatal adolescentului, nu a respectat regulile de pastrare a armei, el va fi acuzat, in baza Legii 295/2004 ,de nerespectarea regimului armelor. Potrivit prevederilor legale, vanatorul era obligat sa tina arma descarcata intr-un fiset metalic asigurat cu cheie sau lacat, iar gloantele sa fie depozitate intr-un alt loc. Directorul Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Olt, Mihai Albulescu, a declarat ca arma detinuta de Marin Popa era o arma de vanatoare de calibru 12 mm. "Daca va fi gasit vinovat, detinatorul armei risca inchisoarea, avand in vederea si gravitatea urmarii nerespectarii regimului armelor si munictiilor”, a sustinut Albulescu.

Showbiz - Monden

Naomi a fost batuta si tunsa in plina strada! (Video)
Socant: azi-noapte, Naomi a fost batuta si tunsa in plina strada de 4 barbati necunoscuti. Imediat dupa incident, travestitul s-a prezentat la OTV, unde a intrat in direct pentru a-si povesti patania. Totul s-a intamplat pe bulevardul Decebal din Capitala, chiar sub privirile trecatorilor, care nu au intervenit sa o ajute pe Naomi...

"Unul ma tinea, altul ma batea, iar un al treilea imi facea poze. Nu stiu unde mai era si al patrulea. Eram atat de speriat, incat nu mai vedeam in jurul meu", povesteste terifiata Naomi.

Travestitul a adaugat: "Am gresit ca mi-am dar numarul de telefon la tv. M-a sunat un tip si mi-a spus ca vrea sa ne intalnim. L-am crezut. Il asteptam in bar, m-a sunat si mi-a zis sa ies in fata, ca a ajuns cu cativa prieteni. Am iesit si... m-au luat la bataie. Cred ca facea parte dintr-o grupare neonazista".

Naomi plange si isi povesteste patania in direct la OTV, alaturi de Nikita

26.02.2009

Omul copac socheaza intreaga lume

Dede Koswara a suferit recent a noua operatie in care chirurgii i-au curatat practic corpul si membrele de formatiunile care cresc continuu. In ciuda acestui fapt, chiar si cei mai mari experti sunt sceptici, concluzionand ca formatiunile de pe pielea lui Dede vor continua sa creasca in acelasi mod.
Doctorul Armand Gaspari de la Universitatea din Maryland este de parere ca boala de piele de care sufera “Omul copac” este cauzata de un virus papilom uman (HPV), o infectie relativ comuna care cauzeaza in mod normal excoriatii si papiloame de mici dimensiuni. Situatia in care se afla Dede se datoreaza faptului ca acesta sufera de o deficienta extrem de rara a sistemului imunitar, deficienta care nu permite organismului sau sa elimine excrecentele cornoase care-i cresc pe piele. In acest mod, virusul infesteaza celulele epidermale “ordonandu-le” sa produca cantitati masive de substanta cornoasa care se acumuleaza in straturi cutanate al caror aspect este asemanator cu scoarta de copac.
Dede Koswara un satean in varsta de 38 de ani din Indonezia si-a dobandit renumele de “Omul Copac” datorita formatiunilor epidermale cornoase asemanatoare cu scoarta de copac care cresc continuu pe corpul sau chiar daca sunt operate.

Oficialii Ministerului Sanatatii din Jakarta afirma ca in prezent traiesc circa 200 de presoane care sufera de boala “Omului copac”. Ultima sa operatie a avut loc in luna ianuarie a anului curent. O echipa de nu mai putin de sapte medici chirurgi a lucrat timp de patru ore pentru a-i indeparta lui Dede o parte din excrecentele de pe maini si picioare, astfel incat acesta sa fie capabil sa se hraneasca si sa mearga fara ajutor.
Boala lui Dede Koswara este incurabila la ora actuala. Din acest motiv el are nevoie de operatii pentru indepartarea excrescentelor, la fiecare trei-patru luni, pentru ca aceste formatiuni cresc continuu ori de cate ori le taiem. Pana in prezent am extirpat o cantitate de 13,2 kilograme de excrecente”, declara dr. Rachmatdinata, director la spitalului Hasan Sadikin din orasul Bandung, Insula Java. Dede a fost infestat cu virusul papilom uman inca din adolescenta cand s-a taiat accidental la genunchi cu un topor.
Din cauza bolii sale, pe Dede l-a parasit sotia, lasandu-i in grija cei doi copii. Singurul sau venit provine din spectacolele pe care le da in cadrul unui circ ambulant, unde oamenii se inghesuie sa plateasca pentru a-l vedea pe “Omul copac”.


Showbiz

Mihaela Radulescu, dezvaluiri incendiare
Mihaela Radulescu a acordat un interviu ziarului Cotidianul in care dezvaluie motivele reale ale divortului de Elan Schwartzenberg. Vedeta il acuza pe fostul sau sot ca a inselat-o in repetate randuri, consumandu-si aventurile prin camere de hotel.

"Sunt inca o femeie inselata de un milionar care a uitat de unde a plecat si ce familie frumoasa are. Am inca eleganta de a nu rosti numele femeilor care au trecut prin sufrageria mea in calitate de doamne si s-au oprit, in dormitoare de hotel, cu sotul, in calitate de curve", a declarat Mihaela, in ziarul Coridianul.

Mihaela Radulescu pare hotarata sa dezvaluie si numele acestor "doamne", mai ales ca acestea au o imagine bina si in presa mondena. Vedeta mai declara ca ea a inaintat cererea de divort satula de infidelitatea sotului, ca Bogdan Radulescu, primul sau sot, a fost "fortat" sa dea acele declaratii in presa, iar relatia sa cu Dani "merge" foarte bine.

Stiri IT

Windows 7 vine in Septembrie
O ultima informatie din piata ne confirma intr-o foarte mare masura parerile pe care marea majoritate le impartim despre Windows 7. Informatia vine de la o persoana destul de avizata, de la presedintele companiei producatoare de calculatoare Compal, care a declarat intr-o sedinta cu investitorii ca primele PC-uri cu Windows 7 preinstalat vor ajunge pe piata la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, sau cel tarziu in luna Octombrie. Aceasta informatie are toate sansele sa fie adevarata daca ne gandim ca in Aprilie Windows 7 va avea o versiune RC (release candidate) adica o versiune foarte apropiata de cea finala. Pe de alta parte Microsoft sustine in continuare ca va lansa urmatoarea editie de Windows la inceputul anului viitor, insa cel mai probabil sustin aceasta informatie pentru a nu fi prinsi pe picior gresit de vreo problema a ultimului sistem de operare. Tot in sensul lansarii cat mai grabnice a noului sistem de operare amintim si presiunea foarte mare asupra companiei Microsoft, pentru ca in continuare Windows XP este fruntas in preferintele utilizatorilor.

24.02.2009

Showbiz - Muzica

Socant: Prima poza cu Rihanna batuta de Chris Brown!
Acum doua saptamani, Rihanna a fost batuta de iubitul ei, Chris Brown, in plina strada. Politia a intervenit, l-a arestat pe agresor, care a fost intre timp eliberat pe cautiune si i-a oferit scuze publice artistei. De atunci, Chris Brown s-a confruntat cu un adevarat embargo din partea radiourilor si a pierdut mai multe contracte de publicitate, in vreme ce vanzarile Rihannei au crescut simtitor. In tot acest timp, ne-am intrebat cu totii cat de grav a fost atacul asupra Rihannei. Fotografia de mai sus este dureros de reala (Politia a inceput deja investigatia pentru a afla cine a dat-o pe mana jurnalistilor de la TMZ).

Citeste si:

Chris Brown regretă incidentul a cărui victimă presepusă este Rihanna

Reclamele cu Chris Brown, suspendate (Video)

Top 10: vacanta romantica cu o vedeta! Te risti? a doua parte

4. Daniela Crudu

Daniela a inceput de jos, adica de pe cuburi. Ofera-i mai mult si va fi a ta! Dar cu grija, sa nu para ca ii cumperi serviciile. Trimite-i flori in direct la Razvan si Dani, sun-o si fa-i complimente. Trateaz-o ca pe o printesa! Locatia: la mare, la soare - Barcelona, Coasta de Azur. Grad de satisfactie: 6
3. Iulia Vantur

Acum e singura si trebuie sa actionezi repede! Ofera-i toate atentia din lume, scoate-o la film, la plimbare, stai toata ziua cu ea in casa si vorbiti dulci nimicuri. Faceti planuri de viitor, gasiti nume pentru primii vostri patru copii si realizati un album de nunta. Singura regula: fara muzica! Mai bine va uitati la filme! Locatia: un apartament, o vila la munte, o casa de vacanta in Europa. Grad de satisfactie: 5
2. Mihaela Radulescu

Da! Doamna Radulescu ne-a demonstrat ca strugurii nu sunt atat de acri si ca orice baiat istet, cu motor si vorbele de duh la el, ar putea sa cucereasca o diva. Mergi la evenimente si fa-o sa rada. Zi bancuri bune, fii autoironic, poti sa dai chiar cu bata in balta, dar... elegant. Invit-o la un picnic pe bloc sau in varful muntelui. Locatia pentru vacanta: oriunde, numai iesit din comun sa fie. Imaginatia si umorul vor face totul. Grad de satisfactie: 10
1. Ilinca Vandici

Am ales-o pe Ilinca pe pe primul loc din top pentru ca ea s-a laudat ca nu vrea nimic. Se intretine singura, isi plateste singura ratele la banca, se imbraca la solduri, mai are si cate o geanta-fake, nu prefera restaurantele de lux, iar vacantele si le petrece la Milano. Asa ca nu te va costa foarte mult. Este o tipa calma, deci nu vei avea parte de tipete si certuri. Blonda, frumoasa, blanda si fara pretentii! Ce-ti mai poti dori? Sa fii mai tare decat Cocos, evident! Locatia: New York. Grad de satisfactie: 10

23.02.2009

Top 10: vacanta romantica cu o vedeta! Te risti? prima parte

Apar la televizor, ziarele le au mereu pe prima pagina. Vrem, nu vrem, vedetele fac parte din viata noastra. Uneori iti bantuie chiar si visele. Insa...

Care dintre aceste persoane publice ar merita sa-ti investesti banii, timpul si inima pentru a le duce intr-o vacanta romantica, departe de lumea dezlantuita?!

Si ele, vedetele pe care le vedem la televizor, sunt tot oameni, ca si noi. Mananca, dorm si fac piata (ah, doar unele...). Nu este imposibil sa te intalnesti cu Daniela Crudu la coltul blocului. i ar trebui sa fii pregatit, sa stii exact ce sa-i spui si daca s-o ademenesti sa vedeti impreuna rasaritul!


10. Magda Ciumac

Desculta pe nisipul fierbinte ar arata ceva mai bine. Din pacate este agitata si nu poate sta departe de televizor. Nu are orgasm decat dupa o emisiune de 5 ore in direct, cu ea ca moderator, evident. Vacanta ideala? Inchiriaza o garsoniera langa OTV si nu-i iesi din cuvant. Grad de satisfactie: 2
9. Simona Patruleasa

Simona s-a maritat! Insa cred ca ar fugi cu tine la ceas de seara, daca ai cunoaste vorbele portivite. Nu uita: DOAR ea conteaza! O poti duce intr-un loc de mega-fite la un pranz ca s-o convingi sa plece cu tine. Ofera-i flori exagerat de scumpe, o haina de blana Versace si o valiza Vuitton. Biletele de avion, cele mai scumpe posibile, sa fie pentru aceeasi zi! Locatia: Tokyo, hotel cu cat mai multe stele. Grad de satisfactie, dupa imblanzire: 8
8. Simona Sensual

Simona Sensual este obisnuita cu Maharu. Deci, imbraca-te in blugi, mananca cat mai multe aripioare de pui cu usturoi si invata injuraturi inedite. Mergi la intalnire cu doua pitipoance de Bucuresti agatate de brat, iar cand o zaresti pe Sensuala, da-le fetelor cu flit. Va fi impresionata pana la lacrimi. Locatia ideala: cina la KFC, plimbari pe malul Dambovitei si o noapte la tine acasa (ca ea sta in Ferentari). Nu iti vei dori o vacanta intreaga cu ea, pentru simplul motiv ca te poti plictisi si singur! Grad de satisfactie: 4
7. Laura Andresan

Laura este o femeie sigura pe ea si cu experienta de viata. Iti indic sa fii sincer si deschis, o poti cuceri cu un zambet din inima si cu o discutie interesanta, nu doar despre sex. Vino la intalnire imbracat elegant, dar studiat, sa nu se cunoasca ca te-ai straduit. Las-o sa plateasca partea ei din nota de plata! Locatia pentru o vacanta prelungita: Amsterdam. Grad de satisfactie: 9
6. Andreea Mantea

Andreea este o persoana foarte ambitioasa, insa suspicioasa cu cei din jur. O poti cuceri prezentandu-i noua televiziune pe care ti-o vei deschide si sa ii promiti ca o faci a doua Esca. Cumperi toate revistele Playboy in care a aparut si le dai foc, demonstrand ca nu-ti pasa de trecut. Locatia ideala - Italia, pentru ca sunt convins ca si-ar dori sa lucreze pe acolo prin televiziune. Grad de satisfactie: 7
5. Monica Columbeanu

Aici e mai complicat! Trebuie sa arati mai bine ca Voicu, soferul ei, sa fii tanar, sa o tratezi cu indiferenta, sa-i declari ca ai avut fete mai frumoase si mai talentate ca ea si sa ai o cariera promitatoare, eventual producator tv sau regizor. Banii nu conteaza, pentru ca are ea de unde i nu se sfieste sa ia din averea lui Iri. Locatia - cat mai departe - Sydney. Grad de satisfactie: 8.

22.02.2009

Cele mai scumpe accidente din istorie - a doua parte

5. Platforma petroliera Piper Alpha – 3.4 miliarde dolari

Este vorba despre cel mai mare dezastru petrolier consumat vreodata in larg. Platforma Piper Alpha a fost, candva, unica producatoare uriasa de petrol, cu o extractie zilnica estimata la 40 milioane litri. Pe 6 iulie 1988, ca parte a operatiunilor de mentenanta, tehnicienii au scos si au verificat valvele de siguranta, esentiale in prevenirea acumularii periculoase de gaz lichid. 100 astfel de valve identice au fost verificate. Din nefericire, tehnicienii au comis o eroare si au uitat sa inlocuiasca una dintre ele, care necesita aceasta interventie. La ora 22.00, in aceeasi noapte, un tehnician a incercat sa activeze pompele de gaz lichid si cel mai costisitor accident petrecut vreodata la bordul unei platforme petroliere a fost initiat. In doua ore de la acest moment, platforma, inalta de 90 metri, era in intregime acoperita de flacari. In cele din urma, s-a prabusit, provocand moartea a 167 de muncitori si pagube materiale in valoare de 3.4 miliarde dolari.

4. Explozia navei spatiale Challenger – 5.5 miliarde dolari

Naveta spatiala Challenger a fost distrusa la exact 73 de secunde dupa decolare, in 28 ianuarie 1986, din cauza unei garnituri defecte. Aceasta nu a reusit sa sigileze perfect imbinarea a doua module, permitand gazului presurizat sa rasufle in afara rachetei. Eroarea a condus la eliberarea hidrogenului lichind dintr-un rezervor extern, ceea ce a produs e explozie masiva. Costurile inlocuirii aeronavei au fost de 2 miliarde de dolari in 1986, echivalentul a 4.5 miliarde dolari de astazi. De asemenea, costurile investigatiei, ale corectarii problemelor si inlocuirii echipamentelor pierdute au fost de 450 milioane dolari intre 1986 si 1987, aproximativ un miliard de dolari din zilele noastre.

3. Scurgerile de petrol de pe Prestige – 12 miliarde dolari

Pe 13 noiembrie 2002, barja de petrol Prestige transporta 77.000 tone de petrol in apropiere de Galicia, Spania, cand unul dintre cele 12 rezervoare de la bordul sau s-a aprins, in timpul unei furtuni. Temandu-se ca nava s-ar putea scufunda, capitanul a solicitat ajutorul echipei de salvare a pazei de coasta spaniole, asteptandu-se ca aceasta sa adaposteasca vasul in port. In ciua eforturilor capitanului, presiunile autoritatilor locale l-au fortat pe acesta sa indeparteze Prestige de coasta. A incercat apoi sa obtina ajutorul autoritatilor franceze si portugheze, dar si acestea au ordonat indepartarea vasului de tarmurile lor. In cele din urma, furtuna a rupt barja in doua, ducand la deversarea a peste 70 milioane litri de petrol in mare. Operatiunile de curatare s-au ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari.

2. Nava spatiala Columbia – 13 miliarde dolari

Columbia a fost prima naveta spatiala cu adevarat performanta din flota orbitala lansata de NASA. Aeronava a fost distrusa in timpul intrarii in atmosfera Pamantului, la 1 februarie 2003, din cauza unei fisuri dintr-o aripa a sa, dobandita in timpul lansarii efectuate cu 16 zile inainte. Costurile initiale pentru construirea aeronavei au fost de doua miliarde dolari, in 1978, adica 6.3 miliarde astazi. 500 milioane dolari s-au cheltuit pe investigatiile derulate pentru indicarea cauzelor accidentului, iar cautarea si recuperarea resturilor au necesitat alte 300 milioane dolari. In final, pretul total al evenimentului, neincluzand inlocuirea navetei, s-a ridicat la 13 miliarde dolari, potrivit Institutului American de Aeronautica.
1. Cernobil – 200 miliarde dolari

In data de 26 aprilie 1986, intreaga lume a fost martora celui mai costisitor accident inregistrat in istorie. Dezastrul de la Cernobil a fost catalogat drept cea mai mare catastrofa socio-economica din istoria lumii pe timp de pace. Peste 200.000 de oameni au trebuit evacuati din casele lor si reintegrati in alte spatii, in timp ce 1.7 milioane de oameni au fost afectati in mod direct de dezastrul nuclear. Numarul de morti cauzate de explozia de la Cernobil, incluzand oamenii care au murit de cancer la ani dupa eveniment, se ridica la peste 125.000. Costurile totale, intre care curatarea locului, reorganizarea sa si despagubirea victimelor, s-au ridicat la aproximativ 200 miliarde dolari. Costul unui nou adapost de otel pentru centrala atomica a Cernobilului va costa doua miliarde dolari. Accidentul le-a fost atribuit in mod oficial operatorilor centralei, care s-au abatut de la procedurile conventionale si au ignorat normele de siguranta impuse.
Via: I-auzi.com