16.07.2009

Eveniment

Eclipsa secolului!
Saptamna viitoare, pe 22 iulie, 2 miliarde de oameni vor asista la cel mai frumos spectacol natural din cite exista - o eclipsa toata de Soare. Pentru prima data dupa marea eclipsa care a traversat de la vest la est Europa, in 1999, umbra Lunii va acoperi o zona foarte populata. Shanghaiul si suburbiile, cea mai aglomerata arie a globului, va fi cufundat in bezna pentru mai bine de 5 minute! Aceasta eclipsa totala are cea mai lunga durata dintre toate eclipsele secolului XXI.

Banda de intuneric a eclipsei din 22 iulie isi incepe traseul pe suprafata Terrei in Oceanul Indian, la rasaritul Soarelui. Traverseaza nordul Indiei, trece peste Himalaya in China, ajunge deasupra Shanghaiului putin dupa 9:30, iar apoi plonjeaza in Pacific prin sudul Japoniei, terminind itinerariul la apus, in Insulele Cook. Banda de totalitate de deplasare a umbrei are o latime de doar 258 de kilometri si o lungime impresionante de peste 15.000 de kilometri. Viteza de deplasare a umbrei este una supersonica, in medie de 4500 km/h, iar suprafata acoperita de numai 0,71% din suprafata globului. De aici raritatea cu care putem vedea o eclipsa totala dintr-un punct fix de pe glob: odata la 375 de ani!

In Romania, fenomenul nu este vizibil, nici macar sub forma unei eclipse partiale de Soare. De fapt, pina in 2081, nici o eclipsa totala de Soare nu se va putea observa de pe teritoriul Romaniei. Asa ca, pentru a asista la acest fantastic spectacol va trebui sa calatoriti spre unul. Nu trebuie sa asteptati prea mult ca o eclipsa sa se produca: in medie, odata la 16 luni, de undeva de pe Terra puteti viziona evenimentul astronomic.

Eclipsa din China are citeva caracteristici care o poate pune in postura de “vedeta” a eclipselor. In primul rind are cea mai lunga durata din acest secol, 6 minute si 39 de secunde. In al doilea rind, traverseaza cea mai aglomerata parte a globului, India si sud-estul Chinei, fiind pentru chinezi cea mai lunga eclipsa din ultimii 500 de ani. Din grupul acestei eclipse, face parte celebra eclipsa din 1919 in urma careia s-a putut demonstra teoria relativitatii lui Einstein, facindu-l pe acesta cel mai cunoscut fizician si om de stiinta din lume.

Nu in ultimul rind, “Marea Eclipsa” cum este numita deja pe toate canalele media, vine parca sa aduca un omagiu Chinei si astronomilor sai. Acum mai bine de 4000 de ani, la prima relatare al unui eveniment astronomic din lume, cei doi astronomi ai Imparatului chinez de la acea vreme au fost decapitati pentru ca nu au reusit sa opreasca o eclipsa de Soare. Sau cum spune legenda, nu au oprit Dragonul sa inghita Soarele.

15.07.2009

Video Music

Sensation White 2009 part 1,2,3 si 4
14.07.2009

Eveniment

Barbatii care au injunghiat mortal un luptator au fost prinsi!

Doi indivizi extrem de periculosi, banuiti ca au omorat acum doua nopti un fost luptator din judetul Bacau, au fost retinuti.

Unul dintre ei, cu un cazier stufos si condamnat deja pentru infractiuni violente, este suspectat ca a infipt cutitul in victima lui.

Complicele sau il tinea in acest timp, de maini, pe sportiv, ca sa nu se poata apara. Scenele dure au fost filmate de o camera de supraveghere din magazinul unde a avut loc crima.

Conflictul a inceput intr-un club de langa magazin, iar victima, in varsta de 34 de ani, a fugit si a incercat sa se ascunda. Sub privirile speriate ale vanzatoarelor, acesta a incearcat sa tina piept atacatorilor inarmati cu cutite.

Omul alearga in jurul vitrinelor si la un moment dat a fost prins de agresori. Lupta a fost inegala, mai ales ca inca un suspect l-a atacat pe fostul sportiv.

Se pare ca agresorii fac parte dintr-un clan de romi din Moinesti. In Comanesti toata lumea le stie de frica. Mama tanarului injunghiat spune ca fiul sau ii cunostea pe cei doi agresori si chiar se intelegeau bine.