24.06.2009

Externe

 Barack Obama condamna violenta in Iran
Presedintele Barack Obama a condamnat virulent, marti la Washington, in cadrul unei conferinta de presa, reprimarea violenta de catre regimul de la Teheran a manifestatiilor postelectorale, respingand acuzatiile de ingerinta in Iran.
Barack Obama a precizat ca legitimitatea realegerii presedintelui ultraconservator iranian Mahmoud Ahmadinejad a generat "probleme grave".

"Condamn cu fermitate actiunile violente si ma alatur americanilor in doliu pentru a deplange toate vietile inocente pierdute", a declarat el.

El si-a exprimat regretul ca regimul iranian acuza "Statele Unite si alte (tari occidentale) ca ar fi la originea manifestatiilor care au urmat alegerilor prezidentiale" de la 12 iunie.
"Am precizat clar ca Statele Unite respecta suveranitatea Republicii islamice a Itanului si ca nu au existat ingerinte in afacerile iraniene", a adaugat el.



Presedintele Barack Obama a cerut Teheranului "sa guverneze prin consens si nu prin forta", fara violenta din cadrul manifestatiilor din Iran, in care au fost implicati cel putin 17 morti, circa 100 de raniti si sute de arestati.
Barack Obama a avut o abordare mai prudentă faţă de criza iraniana, împărţită între simpatia faţă de manifestanţi şi dorinţa de a nu se implica în afacerile interne ale Teheranului, suspectat de Washington că ar construi arma nucleară, dar cu care speră să poată demara un dialog.
Condamnarea violenţelor de către Obama se alătură demersului Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, al Italiei şi Israelului, care au criticat dur regimul iranian.
 
În afară de dosarul iranian, preşedintele american a făcut referire la proiectele sale de reformare a sistemului de sănătate şi a celui energetic.
El a cerut Congresului să adopte o lege pentru energie şi climă, menită să combată fenomenul de încălzire globală. 

Niciun comentariu: