Pericol de atentate teroriste în Germania
Reprezentanţii poliţiei criminaliste şi pentru securitate internă din Germania au avertizat sâmbătă cu privire la posibile atacuri teroriste în Germania până la alegerile generale din septembrie. Acest avertisment a venit în urma difuzării recente pe Internet a mai multor înregistrări video care conţineau ameninţări din partea unor grupări afiliate reţelei al-Qaida. Ameninţarea teroristă atinge "un nou grad" în acest an electoral, a declarat ministrul german de Interne, Wolfgang Schaeuble, pentru publicaţia Bild am Sonntag care va apărea duminică. "Luăm în serios ameninţarea (...), dar nu ne vom lăsa intimidaţi şi Germania nu va ceda la şantaj", a adăugat el. "Vedem paralele cu situaţia din Spania" din 2004, când islamiştii au comis atentate chiar înainte de alegeri, pentru a incita autorităţile să îşi retragă trupele din Irak, a precizat pentru revista Focus comandantul poliţiei criminaliste, Joerg Zircke. "Ultimele mesaje video arată clar că Germania şi interesele germane din străinătate sunt ameninţate", a adăugat el. Şeful Oficiului pentru protecţia Constituţiei - instituţia responsabilă pentru securitatea internă - Heinz Fromm, a apreciat la rândul său că riscul unor atacuri teroriste în Germania este deosebit de ridicat. Recentele înregistrări video arată că "atentate împotriva ţării noastre sunt în pregătire", a afirmat Fromm, pentru ziarul Hamburger Abendblatt. El le-a cerut comunităţilor musulmane din Germania să coopereze cu autorităţile pentru a demasca teroriştii islamişti. "Atunci când tinerii sunt radicalizaţi, acest lucru ar trebui semnalat" autorităţilor, a declarat el. Ziercke a avertizat la rândul său cu privire la riscul reprezentat de tineri de origine germană convertiţi la Islamul radical. "Ei cunosc societatea germană, sunt bine integraţi şi fizic trec neobservaţi", a apreciat Ziercke, care consideră că aceştia sunt adesea printre cei mai periculoşi extremişti. Aproximativ 12 tineri convertiţi sunt antrenaţi în prezent în tabere extremiste din Pakistan sau Afganistan, conform autorităţilor.
Peste 90 de congresmeni americani vor îngheţarea propriilor salarii
Nouăzeci şi trei de membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA susţin un proiect de lege care ar impune stagnarea salariilor lor din cauza crizei economice, a anunţat vineri Biroul unuia dintre iniţiatorii textului. Membrii Camerei Reprezentanţilor trebuie să primească o creştere anuală automată a salariilor lor de 4.700 de dolari, anul viitor, în baza unei legi datând din 1989, care reglementează creşterile salariale ale congresmenilor. Proiectul de lege introdus de republicanul Ron Paul şi de democratul Harry Mitchell ar putea determina economii de 2,5 milioane de dolari pentru contribuabili, subliniază autorii textului. Mitchell a încercat în van să obţină ataşarea proiectului său la planul de relansare economică de 819 miliarde de dolari votat de Camera Reprezentanţilor miercuri. Într-un comunicat de la începutul lui ianuarie, când proiectul a fost prezentat în Cameră, Mitchell a afirmat: "Suntem în mijlocul unei recesiuni şi aleşii noştri trebuie să acţioneze corect". "Este de neconceput ca (membrii) Congresului să îşi acorde o mărire când atâţia muncitori americani suferă". Salariul anual al unui membru al Camerei Reprezentanţilor este de 174.000 de dolari. Liderii câştigă 193.400 de dolari, iar preşedintele Camerei 223.500 de dolari. Liderii din Cameră nu s-au pronunţat oficial cu privire la o eventuală examinare a proiectului de lege. Preşedintele american Barack Obama a anunţat la 21 ianuarie, în prima zi a mandatului său, o suspendare a creşterii salariilor principalilor colaboratori ai Casei Albe şi a promis o nouă eră de transparenţă în administraţie.
Fermă de marijuana, localizată cu Google Earth
Poliţiştii elveţieni au descoperit şi localizat o fermă de marijuana în cantonul Thurgau cu ajutorul soft-ului de cartografiere prin satelit Google Earth. Ofiţerii au spus că descoperirea a venit în urma unei investigaţii mai ample, care a dus la arestarea a 16 persoane şi la confiscarea a 1,1 tone de marijuana, precum şi a unor bani şi bunuri valorând peste 500.000 de lire sterline. Ferma a fost localizată în timp ce ofiţerii cercetau anumite piste privind o grupare de traficanţi de droguri, potrivit şefului secţiei de narcotice a poliţiei din Zurich, Norbert Klossner. Plantaţia, de aproximativ doi acri, a fost ascunsă în interiorul unei plantaţii de porumb, deţinută de doi fermieri care se ocupau cu traficul de droguri. Procurorul Gabi Alkalay a spus că speră să-şi completeze investigaţia în februarie, după care îi va acuza oficial pe cei 16 suspecţi din acest caz şi va cere sentinţe de închisoare pentru toţi. Reţeaua ar fi vândut aproximativ 7,7 tone de haşiş şi marijuana produse între 2004 şi 2008, cu un venit anual de între trei şi zece milioane de franci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu