16.04.2009

Stiri

 Robotul care vede prin...orice
Roboscan 1M, „scannerul-camion”, a fost vedeta celei de-a 37-a ediţii a Salonului de Invenţii ce a avut loc la Geneva la începutul acestei luni şi a câştigat marele premiu. Deşi trofeul era „programat” inventatorilor spanioli, cei 12 români au dat peste cap clasamentul şi au reuşit, în trei zile, să „învingă” celelalte 45 de ţări participante. Robotul, al cărui preţ este de peste un milion de euro, este primul sistem din lume pentru radiografierea containerelor şi camioanelor. Aparatul poate fi manevrat de o singură persoană, de la o distanţă sigură, astfel încât să poată fi evitate radiaţiile ionizante. Invenţia poate „vedea” prin orice substanţă sau material şi este duşmanul principal al traficanţilor.
România, dotată deja cu Roboscan
Cele mai importante puncte vamale din ţară sunt deja dotate cu Roboscan 1M de peste un an, reuşindu-se, astfel, depistarea şi celor mai ingenioşi traficanţi. ”Cu ajutorul lui Roboscan a fost făcută o captură-record, de la nişte ucraineni care încercau să treacă prin vamă, ilegal, baxuri întregi cu ţigări. Marfa a fost găsită în nişte butoaie umplute cu butan, iar vameşii nu ar fi reuşit să o descopere fără să scaneze camionul”, ne-a povestit cercetătorul Mircea Tudor, preşedinte al firmei MB Telecom, câştigătoarea marelui premiu de la Geneva.
Următorul pas, traficul rutier
Chiar dacă Roboscan este rodul unei activităţi de cercetare de peste patru ani şi al unui proiect în valoare de şase milioane de euro, specialiştii de la MB Telecom nu se opresc aici. Ei vor reprezenta, din nou, şi anul viitor, România! De data aceasta cu un sistem ce va fi util în trafic. „Ne-a plăcut atât de mult această experienţă, încât am hotărât împreună cu colegii mei să participăm şi la anul. Atunci vom prezenta un sistem ce va fi foarte util în trafic şi sunt convins că vom câştiga cel puţin medalia de aur”, ne-a mai declarat inventatorul, Mircea Tudor.

Niciun comentariu: