01.12.2008

TEHNOLOGIE/Grid-ul, o reţea de viitor

Se prefigurează o reţea superioară internetului, în sensul în care ea va permite unui utilizator să se folosească de toate capacităţile calculatoarelor înscrise în această reţea.

Pentru mulţi, internetul a devenit un standard maximal atunci când vine vorba de a pune în comun resurse şi informaţii din toate colţurile lumii. Dar asta nu e totul atunci când vine vorba de reţele de computere. Unul dintre proiectele de viitor este acela care implică resursele unui calculator şi atunci când el nu este folosit de posesor.

Este vorba de World Wide Grid, un concept aflat acum în stadiul în care World Wide Web-ul era spre sfârşitul anilor ’80, adică un proiect conturat în special în mediul academic şi ştiinţific. Grid-ul este o hiperreţea în care calculatoarele îşi pun în comun puterea de procesare, capacitatea de stocare şi, în general, toate caracteristicile de care dispun. Simplist vorbind, este ca şi când un singur calculator beneficiează de performanţele cumulate ale tuturor sistemelor de calcul înscrise în reţea. În prezent există mai multe astfel de reţele concepute pentru a servi diverse scopuri ştiinţifice sau educaţionale.

MODELE
Una dintre cele mai ample infrastructuri multidisciplinare de tip “grid” poartă numele de EGEE (Enabling Grids for E-Science), în care sunt implicate peste 140 de instituţii, având locaţii în peste 50 de state. Circa 10.000 de utilizatori au prin intermediul EGEE acces la puterea de procesare a 80.000 de procesoare.

De o recentă popularizare s-a bucurat o altă reţea de acest tip, WorldWide LHC Computing Grid, care va fi folosită pentru procesarea uriaşului volum de date rezultate în urma experimentului realizat de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară). 140 de centre de calculatoare, cumulând circa 100.000 de procesoare, sunt pregătite pentru a lucra împreună la procesarea celor 15 milioane de GB de informaţii pe an estimate a fi rezultate în urma celui mai amplu experiment din istoria omenirii.  Mai nou, WorldWide LHC Computing Grid este utilizată de două companii care lucrează la implementarea motorului de căutare al viitorului, potrivit publictechnology.net. Imense Ltd şi iLexIR Ltd folosesc infrastructura acestui grid pentru a-şi testa şi îmbunătăţi programele specializate în procesarea limbajului natural şi în returnarea unor rezultate relevante în materie de căutări online de imagini şi conţinut video.

ACCESIBILITATE 
Principala barieră în creşterea popularităţii concept de grid şi implicit în folosirea acestui tip de arhitectură pe scară largă o constituie faptul că aceste reţele sunt destul de greu de utilizat, fiind necesare cunoştinţe de specialitate şi abilităţi de programator. Facilitarea accesului la astfel de grid-uri este deci una dintre principalele preocupări ale cercetătorilor din domeniu. Un pas în acest sens a fost făcut prin intermediul proiectului european g-Eclipse, în cadrul căruia a fost concepută o interfaţă grafică uşor de folosit, similară cu cea utilizată în cazul sistemului de operare Windows, care permite accesarea resurselor unei reţele de acest tip prin numai câteva butonări ale mouse-ului. O altă problemă de accesibilitate ar fi dată de faptul că în prezent există mai multe tipuri de arhitecturi utilizate în realizarea acestor reţele, fiind necesar un mecanism care să depăşească această barieră atunci când vine vorba de acordarea unui acces facil la resursele unui grid. Indiferent de structura pe care acesta o prezintă, g-Eclipse oferă o soluţie în acest sens, fiind conceput ca un echivalent al browsere-lor actuale pentru ceea ce ar putea deveni World Wide Grid.

“Folding”

Există mai multe echipe din România care participă la un renumit proiect internaţional destinat susţinerii procesului de descoperire a remediilor unor boli severe. Iniţiat de Stanford University, peste 144.000 de echipe contribuie la aplicaţia Folding@home, România fiind reprezentată de comunităţi precum crazypc.ro, Team România sau MyGarage. Aplicaţia Folding@home este un program gratuit care rulează în background, permiţându-le utilizatorilor obişnuiţi să susţină în mod real procesul de descoperire a unui tratament pentru boli precum BSE (boala vacii nebune), forme de cancer, Alzheimer. Clientul Folding@home a fost dezvoltat cu ajutorul tehnologiei NVIDIA Cuda.

sursa Stiri.ro

Niciun comentariu: