30.11.2008

IBM va produce computerul cognitiv

IBM va crea un circuit electronic de tipul unui computer care sa imite modul care functioneaza creierul in ceea ce priveste senzatia, perceptia, capacitatea de intercatiune si recunoastere, avand, in acelas timp, un consum redus de energie electrica si o dimensiune compacta

Guvernul american s-a implicat in dezvoltarea proiectului si a acordat 4,9 miliano de dolari gigantului IBM pentru realizarea unui "computer cognitiv", astfel incat circuitele electronice care ar trebui sa imite legaturile neuronale din creier sa aiba complexitatea unui creier de pisica.

In cazul unui succes, IBM doreste ca technologia rezultata sa poata fi folosita in analiza la scara larga, in procesele de luare a decizzilor sau chiar in cele de recunoastere a imaginilor.

"Mintea are extraordinara capacitate de a procesa informatii ambigue, de a crea categorii de timp, spatiu si obiecte si de a analiza datele senzoriale", a declarat Dharmendra Modha, unu dintre directorii de cercetare de la IBM, implicat in acest proiect.

Pe termen lung, scopul proiectului, care va fi pornit in parteneriat cu cinci mari universitati americane, este acela de a realiza un circuit care sa se comporte asemanator creierului, imitand structura, functiile si comportamentul acestuia. Cercetarile initiale se vor concentra pe descoperirea microcircuitelor functionale din creier, sustine IBM.

sursa hit.ro

Niciun comentariu: