06.02.2009

Stiri Externe

Înregistrările de zbor dovedesc calmul pilotului care a amerizat pe fluviul Hudson (Video)
Pilotul care a reuşit să efectueze o amerizare de urgenţă pe fluviul Hudson, din New York, a rămas foarte calm în timpul acestui incident, la fel şi controlorii de zbor, potrivit înregistrării făcute publice joi de autorităţile americane. La 15 ianuarie, pilotul Chesley Sullenberger, devenit un erou în Statele Unite, a reuşit să efectueze o amerizare a avionului său, un Airbus A320, pe fluviul Hudson, în apropiere de turnurile din Manhattan, în urma unui impact cu păsări. El a reuşit astfel să evite prăbuşirea aparatului de zbor într-o zonă foarte dens populată şi a permis salvarea rapidă a celor 150 de pasageri şi cinci membri ai echipajului. La puţin timp după impactul cu păsările, produs la aproximativ 900 de metri altitudine, pilotul cheamă turnul de control: "Aici 1549, am lovit nişte păsări. Am pierdut puterea în cele două motoare şi ne îndreptăm spre LaGuardia", se poate auzi în scurta înregistrare făcută publică deFederal Aviation Administration (FAA).

Controlorul de zbor răspunde: "OK, trebuie să reveniţi". Acesta explică imediat situaţia şi unui alt controlor: "Este un Cactus 1529 (înşelându-se asupra numărului de zbor, care era 1549). Avem o întoarcere de urgenţă, a lovit păsări, a pierdut puterea în motoare şi vrea să se întoarcă şi să aterizeze imediat". După un scurt dialog cu colegul său, controlorul întreabă pilotul dacă vrea să încerce aterizarea pe pista 1-3 din LaGuardia. "Nu putem, am putea sfârşi în Hudson", răspunde el calm. El întreabă în scurt timp dacă nu există posibilitatea de a ateriza pe aeroportul foarte apropiat Teterboro, din New Jersey. "Aici zborul 1549: ce se află în dreapta noastră? Nimic (nici un aeroport) în New Jersey, poate (pe aeroportul) Teterboro?", întreabă pilotul. "Vreţi să încercaţi să aterizaţi pe Teterboro ?", îi răspunde controlorul. "Da", spune pilotul. Controlorul din LaGuardia îşi cheamă apoi colegul din Teterboro: "Cactus 1529 (nume de cod al zborului) survolează podul George Washington din New York şi vrea să aterizeze (la Teterboro) imediat". Controlorul îi cere atunci pilotului: "puteţi să aterizaţi pe pista 1 din Teterboro". Pilotul adaugă, rămânând foarte calm: "Aici zborul 1549: nu putem". "Ce pistă preferaţi?", întreabă controlorul. Pilotul răspunde: "Aici zborul 1549: în scurt timp vom fi pe Hudson". Controlorul: "Scuzaţi-mă, puteţi să repetaţi, Cactus?". Nu a existat răspuns, iar contactul radar s-a pierdut câteva momente după aceea. "Cred că el (pilotul) a spus că urma să amerizeze pe Hudson", îi răspunde atunci un alt controlor. Alţi piloţi afirmă la scurt timp că au văzut avionul Airbus efectuând o amerizare în Hudson. Înregistrările camerelor de supraveghere arată o amerizare perfect rectilinie, manevră foarte delicată prin care s-a evitat ruperea în două a aparatului de zbor.

Watch CBS Videos Online

Citeşte şi:

Pilotul avionului care a amerizat pe fluviul Hudson, primit ca un erou în oraşul său

Toţi pasagerii avionului prăbuşit la New York au supravieţuit





Român arestat la Roma pentru că a încercat să violeze o italiancă
Un român în vârstă de 19 ani a fost arestat la periferia Romei după ce a fost surprins în timp ce încerca să o violeze pe o tânără italiancă. Incidentul a avut loc în suburbia română Albano Laziale, în apropiere de Roma. Românul a fost surprins de o patrulă de poliţie în timp ce acosta o tânără de 21 de ani pe care încerca să o violeze. Tânăra italiancă a fost condusă la secţia de poliţie, ea confirmând că românul a încercat să o violeze. Poliţia cercetează cazul, nefiind exclusă posibilitatea ca românul să o cunoască pe presupusa victimă. O polemică de amploare a izbucnit în Italia după ce şase români au fost arestaţi recent pentru violarea unei italience în suburbia romană Guidonia. De asemenea, doi români au fost surprinşi zilele trecute în timp ce încercau să violeze o italiancă în oraşul Neapole (sudul Italiei).

Citeşte şi:

Barul unor români din Roma, atacat cu o bombă artizanală

Sicilia: O Româncă a fost violată de trei imigranţi africani

Niciun comentariu: