27.02.2009

Stiri News Time

Obama si Sarkozy, nominalizati la premiul Nobel pentru pace
"Am primit 205 candidaturi, dintre care 33 sunt organizatii", a spus vineri directorul Institutului Nobel din Oslo, dupa cel din 2005, cand au fost depuse 199 de candidaturi, a explicat el.
Presedintele american Barack Obama si cel francez, Nicolas Sarkozy, figureaza printre cele 205 persoane si organizatii - numar-record - in cursa pentru premiul Nobel pentru pace.

Identitatea candidatilor este tinuta secreta timp de 50 de ani, insa unele nume "filtreaza". Pe lista figuraza Obama si Sarkozy. Mii de persoane -parlamentari si ministri, precedenti laureati, membri ai unor instante internationale, profesori universitari si comitetul Nobel insusi - sunt abilitati sa prezinte candidaturi. Numele casigatorului va fi anuntat in octombrie. Anul trecut, premiul a fost acordat fostului presedinte si mediator finlandez Martti Ahatisaari.



Un baiat de 14 ani a impuscat mortal un copil de sase ani
Un copil in varsta de sase ani a fost impuscat mortal de un baiat de 14 ani. Acesta din urma a luat arma tatalui, detinuta legal si securizata, si l-a impuscat pe celalalt in timp ce erau singuri acasa.

Copilul de sase ani a murit pe loc. Politia a inceput o ancheta insa cele doua familii sunt in stare de soc si nu au putut oferi prea multe detalii. Potrivit vecinilor familiei adolescentului, acesta a gasit cheia de la lada in care tatal sau, vanator, isi tinea arma, si a inceput sa se joace cu ea, amenintandu-si, in gluma, prietenul ca-l impusca. Primarul localitatii Tatulesti, Lucian Istrate, sustine ca arma a fost manevrata gresit, ea descarcandu-se in capul micutului, omorandu-l pe loc. Victima venise impreuna cu parinti de la Pitesti la Tatulesti, la bunici, iar incidentul s-a petrecut in timp ce familia sa a mers in vizita la niste rude. "Copiii erau singuri acasa si, probabil, s-au jucat cu arma care s-a descarcat accidental. Tatal lui VM (minorul de 14 ani, n.r.) este angajat al primariei pe post de paznic. Nu am avut probleme cu adolescentul si nici cu familia sa", a declarat, pentru NewsIn, primarul comunei Tatulesti, Lucian Istrate. Purtatorul de cuvant al IPJ Olt, comisar Claudia Radu, a sustinut ca arma de vanatoare era detinuta legal. Radu nu a putut preciza cum a intrat adolescentul in posesia acesteia. "Arma a fost inchisa intr-o lada. Nu cunoastem daca ea a fost lasata incarcata sau a fost incarcata de catre tanar. Se fac cercetari la fata locului pentru a se stabili cu exactitate cum s-a intamplat tragedia", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Olt. Daca se va constata ca Popa Marin, tatal adolescentului, nu a respectat regulile de pastrare a armei, el va fi acuzat, in baza Legii 295/2004 ,de nerespectarea regimului armelor. Potrivit prevederilor legale, vanatorul era obligat sa tina arma descarcata intr-un fiset metalic asigurat cu cheie sau lacat, iar gloantele sa fie depozitate intr-un alt loc. Directorul Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Olt, Mihai Albulescu, a declarat ca arma detinuta de Marin Popa era o arma de vanatoare de calibru 12 mm. "Daca va fi gasit vinovat, detinatorul armei risca inchisoarea, avand in vederea si gravitatea urmarii nerespectarii regimului armelor si munictiilor”, a sustinut Albulescu.

Niciun comentariu: