18.01.2009

Stiri Sport

Hamilton: Vreau să fiu campion mondial şi în 2009
Campionul mondial en-titre al Formulei 1, britanicul Lewis Hamilton, a declarat că nu se mulţumeşte cu performanţa obţinută anul trecut şi îşi doreşte acelaşi lucru în acest an. "Nu poţi trăi în trecut. La începutul celui de al treilea sezon al meu în F1 am cu totul alte obiective decât avem pentru sezonul 2007. Nu spun «sunt campion mondial», ci spun că «vreau să devin campion mondial». Au existat unele momente de care am fost foarte mândru sezonul trecut, dar acum trebuie să încercăm să mergem înainte", a declarat Hamilton. Pilotul britanic a negat faptul că va exista în acest an al Marelui Circ o presiune mai mare pe umerii săi, având în vedere că este campionul mondial en-titre: "Acum mă simt mult mai relaxat, vin după un sezon extrordinar pentru mine şi faptul că am câştigat titlul îmi dă acum o mai mare încredere. În acest an vreau să câştig atât titlul la piloţi cât şi pe cel la constructori". Referitor la monopostul McLaren Mercedes MP4-24, care a fost lansat, vineri, la centrul McLaren Technology din sudul Londrei, Hamilton crede că acesta este capabil să obţină rezultate excelente, la fel ca şi cele obţinute sezonul trecut. Noua maşină McLaren este extrem de diferită faţă de cea de sezonul trecut, cu o serie de noi reglementări tehnologice ce au fost puse în aplicare. Caracteristicile caroseriei au fost puternic revizuite, aripile faţă şi spate redesenate, cu cauciucuri slick şi cu un sistem de recuperare a energiei cinetice (KERS). "Este pentru prima oară când am văzut noua maşină dar arată extrem de elegantă. Este diferită cu aripi spate mai mici. Este extraordinar să vezi rezultatul unei muncii susţinute care a fost depusă pentru această maşină", a menţionat pilotul în vârstă de 24 de ani. Pilotul echipei McLaren s-a arătat entuziast de noul sisten KERS, care se bazează pe o baterie ce se va reîncărca în timpul frânării înainte de creşterea acceleraţiei după viraje. "Întotdeauna mi-au plăcut gadgeturile, astfel că acum am mai multe butoane cu care să mă joc. Pe cauciucuri slick am mai concurat în GP2 aşa că ştim cum se comportă. Pot să spun că acum va fi mult mai uşor să depăşeşti. Totuşi, cu noile reguli impuse cu siguranţă va fi cel mai greu an de până acum. Abia aştept să mă duelez din nou cu Felipe Massa, va fi o dispută interesantă", a completat Lewis Hamilton. Noul nonopost McLaren va efectua primele încercări, săptămâna viitoare, cu pilotul de teste Pedro De La Rosa pe circuitul Algarve, din Portugalia. Prima cursă din sezonul 2009 al F1 va avea loc la Melbourne, în Australia, pe data de 29 martie.


România a debutat cu înfrângere la CM din Croaţia
Naţionala de handbal masculin a României a fost învinsă, sâmbătă, la Osijek, de campioana olimpică Franţa, cu scorul de 31-21 (12-9), în meciul de debut din grupa A preliminară a Campionatului Mondial din Croaţia. Revenită după 14 ani de absenţă în lumea bună a handbalului masculin, naţionala României şi-a dorit enorm să înceapă cu dreptul la Campionatul Mondial din Croaţia. Ghinionul a făcut ca prima adversară să fie chiar campioana olimpică Franţa, care şi-a respectat blazonul şi nu a lăsat prea multe şanse tricolorilor. După trei minute de echilibru, Franţa a deschis scorul, iar România a ratat de la 7 metri să fie egala campioanei olimpice. Tricolorii nu au reuşit să marcheze, astfel că la scorul 4-0 (min. 7), antrenorul Aihan Omer a fost nevoit să ceară time-out. Ghionea a spart "gheaţa" un minut mai târziu, iar Petrea a ratat pe contraatac la următoarea fază, fiindu-i imposibil să-l depăsească pe portarul Omeyer, care a fost de neînvins şi de la 7 metri. Abia în minutul 14, România a marcat al doilea gol, prin acelaşi Ghionea, de la linia de pedeapsă, după o primă jumătate de repriză marcată de ratări în ambele tabere. În minutul 20, România era condusă cu 9-3, iar antrenorul Aihan Omer a început schimbări pe bandă rulantă, în încercarea de a rupe ritmul adversarilor. Extrema Laurenţiu Toma a punctat decisiv, 9-6 (min. 25), obligându-l pe tehnicianul francez Onesta să ceară time-out. Prima rundă s-a încheiat tot la trei goluri diferenţă, 12-0, după un joc mult mai curajos al tricolorilor, care şi-au revenit din emoţiile debutului abia după minutul 20. La reluare, Toma a reuşit să aducă România la doar două goluri diferenţă, 13-11, dar adversara a recuperat rapid, 15-11 (min. 33). În doar cinci minute, Franţa a reuşit să facă diferenţă din nou, 20-14, dar România a ripostat surprinzător, 21-17 (min. 43). Defensiva franceză a pus apoi mari probleme echipei noastre, care a pierdut cu uşurinţă mingi importante. În poartă, Stănescu a salvat providenţial, însă efortul său nu s-a regăsit în faza de atac a coechipierilor, 23-17 (min. 46). Din acel moment, campioana olimpică nu a a mai avut emoţii, impunându-se cu 31-21, după un meci în care România a dat o replică destul de curajoasă Franţei, dar insuficient de consistentă şi constantă, pentru a putea spera la un rezultat pozitiv la debut.
Marcatori:
România
: Stănescu - 13 intervenţii, Toma 5 goluri, Ghionea 4, Jurcă 3, Irimescu 3, Pîrîianu 2, Rohozneanu 2, Buricea 1, Petrea 1.

Franţa: Omeyer - 16 intervenţii, Karabatici 7, Guigou 7, Fernandez 6, Sorhaindo 3, Narcisse 2, G. Gille 2, Dinart 1, Abalo 1, Junillon 1, Joli 1.

Duminică, 18 ianuarie, 18,00 - România - Ungaria

Luni, 19 ianuarie, 16,30 - România - Argentina

Miercuri, 21 ianuarie, 16,00 - Austria - România

Joi, 22 ianuarie, 18,00 - Slovacia - România.


Obiectivul echipei României la CM din Croaţia este calificarea în faza grupelor principale, ceea ce presupune o clasare pe unul din locurile 1-3 în grupa A preliminară. Din fiecare grupă din cele patru a câte şase echipe se vor califica în grupele principale ale Campionatului Mondial primele trei clasate. Apoi, din cele două grupe principale, ocupantele locurilor 1 şi 2 se vor califica în semifinale, urmând a juca încrucişat. Echipele clasate pe locurile 4-6 în grupele preliminare vor evolua în Cupa Preşedintelui.

Niciun comentariu: