17.01.2009

Stiri Telefoane Mobile

Nokia 5800 XpressMusic

Mult aşteptatul smartphone finlandez cu touchscreen, Nokia 5800 XpressMusic. Primele impresii sunt împărţite: unii consideră că se putea şi mai bine, în timp ce alţii spun că este telefonul ideal. Nokia 5800 XpressMusic se găseşte deja de vânzare în România, iar preţul este mai mult decât atractiv: aproximativ 1400 RON la majoritatea magazinelor online de elctronice. La preţ trebuie să ţinem cont şi de faptul că smartphone-ul Nokia oferă facilităţi similiare cu iPhone 3G. Comparate, avantajul iPhone-ului este fără îndoială ecranul mai mare cu interfată multitouch (Nokia 5800 are touchscreen single touch), în schimb gdgetul finlandez beneficiază de o rezoluţie superioară. Click poză pentru video



iPhone low-cost
Umblă vorba că, din dorinţa de a acapara cât mai multe pieţe, Apple ar fi în stare de lucruri ce nu prea îi stau in caracter: lansarea de gadgeturi ieftine cu anumite compromisuri. Cel mai elecvent exemplu este iPhone-ul, despre care se spune că la vară îşi va face apariţia pe continentul asiatic, “chelit” de câteva facilităţi, inclusiv de capacitatatea de stocare generoasă. Avantajul va fi desigur preţul accesibil tuturor. Cred că nu ar fi o problemă dacă Apple va tăia de pe listă câteva aspecte mai puţin importante. Chiar şi capacitatea scăzută să spunem la 2 GB nu ar fi ceva innaceptabil atât timp cât telefonul vine cu acelaşi ecran de calitate, aceeaşi construcţie solidă şi funcţiile de bază intacte. Destul de greu de crezut, mai ales după ce ne-am interesat mai în amănunt şi am aflat că, în paginile cotidianului “The Economic Daily News” (sursa zvonurilor), se menţionează două companii taiwaneze producătoare de cipuri care ar purta discuţii cu Apple în vederea demarării proiectului “iPhone low-cost”. În ceea ce ne priveşte, dacă Apple se va înţelege cu taiwanezii, singura modalitate în care ne vom putea procura un iPhone ieftin va fi prin comandă online din afară.



Compulab Exceda, un monstru de smartphone cu mai multe OS-uri
Anunţat la începutul anului, smartphone-ul Compulab Exeda a intrat rapid în atenţia siteurilor cu profil IT datorită unei înzestrări neobişnuite şi totodată deosebit de interesante: suportul pentru mai multe sisteme de operare: Android, Windows Mobile, Windows CE şi Angstrom Linux. Mai mult, producătorul nu exclude ca în viitor să mai adauge şi alte opţiuni, deşi nu văd ce ar mai putea implementa (Mac OS în niciun caz, mai degrabă alte distribuţii Linux pentru telefoane inteligente). Deşi noi îl asociem cu un smartphone, Compulab nu vrea ca al lor produs să stea în rând cu HTC-urile, astfel că l-au încadrat în categoria selectă a EDA-urilor (Enterprise Digital Assistant). Ca dotări, Exada oferă facilităţi complete la cel mai înalt nivel (excepţie face camera de 2 MP care nu mai este de mult în top): touchscreen VGA de 3.5 inch, tastatură full-QWERTY, touchpad, 3G, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, jack de 3,5 mm, două USB-uri, slot microSD si SDIO, chiar si port ethernet RJ-45 (printr-o extensie specială). Pe lângă acestea, mai sunt prezente câteva facilităţi care trebuie să recunoaştem că ne depăşesc: port RS-232, interfată JTAG, JTAG header şi BSP. Cireaşa de pe tort este însă bateria, un adevărat “Hulk” de 3000 mAh. Compulab Exeda este motorizat de un procesor Marvell la 520 MHz şi 128 MB RAM. Dimensiunile acestui monstru industrial sunt acceptabile în raport cu ce oferă: 126 x 96 x 16 mm. Greutatea nu se specifică, or avea producătorii motivele lor. Compulab Exeda va fi destinat companiilor şi probabil că tocmai din acest motiv preţul nu este făcut public.

Niciun comentariu: