25.12.2008

Cel mai mare Moş Crăciun din lume, sculptat în gheaţă

Roma / 12:36, 25.12.2008

Locuitorii oraşului Harbin, din nordul Chinei, vor realiza cea mai mare sculptură în gheaţă din lume care îl reprezintă pe Moş Crăciun.
Gigantul Moş Crăciun va fi sculptat dintr-un bloc de gheaţă, lung de 160 de metri şi înalt de 24 de metri. Portretul enorm al Moşului va fi complet, acesta va avea barbă şi pălărie.
Dimensiunile sale şi temperaturile neobişnuit de ridicate din această perioadă a anului din nordul Chinei au făcut ca realizarea acestei sculpturi să fie o sarcină dificilă, a explicat Tang Guanjun, unul dintre sculptori.
"Este mai mare decât cel de anul trecut şi mai dificil de realizat. Vremea alternează perioadele reci cu cele calde şi totul a devenit foarte umed şi alunecos pe jos. Este foarte periculos pentru noi", a explicat Guanjun.

Harbin este capitala provinciei Heilongjiang, de la marginea Siberiei, fiind totodată una din cele mai reci regiuni ale Chinei. Temperaturile din timpul iernii scad uneori chiar sub minus 35 de grade Celsius. Efectele încălzirii globale se fac, însă, tot mai mult resimţite, iar zăpada şi gheaţa se topesc mai repede decât în anii trecuţi.

În fiecare an, oraşul este gazda unui festival al sculpturilor în gheaţă.
Organizatorii festivalului au declarat că vor apela la utilajele de producere a zăpezii artificiale, dacă va fi nevoie, pentru a realiza faimoasa sculptură a lui Moş Crăciun.

Sculptura atrage mii de turişti din toate regiunile Chinei, care doresc să se bucure de un Crăciun "alb", în ciuda situaţiei economice dificile. Oficialii din Harbin consideră că turismul ar putea să ajute, astfel, la relansarea economiei. Un număr de aproximativ 800.000 de turişti, din care 90% sunt chinezi, sunt aşteptaţi să sosească în oraşul Harbin, pentru a vizita sculpturile de gheaţă, a declarat Jia Yan, directorul biroului local de turism.

Festivalul din Harbin se desfăşoară în fiecare an, între jumătatea lunii decembrie şi începutul lunii februarie.

Niciun comentariu: