25.12.2008

Stiati ca Mos Craciun?

Roma / 13:44 25.12.2008
Impodobirea bradului de Craciun e un obicei pagan preluat de la triburile germanice de catre crestini, cu diferite semnificatii - forma triunghiulara amintind de Sfanta Treime, iar podoabele simbolizand cunoasterea si bogatia.
In Norvegia in Ajunul Craciunului se ascund toate maturile din casa pentru ca in trecut se credea ca vrajitoarele si spiritele rele intrau in casa si furau maturile pentru a zbura cu ele.


In secolul al XII-lea, oamenii obisnuiau sa atarne brazii de Craciun in tavan, cu varful in jos, ca simbol al crestinatatii.

In anul 325, imparatul Constantin cel Mare a introdus oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus. De asemenea, el a decis ca duminica sa fie "zi sfinta" intr-o saptamana de sapte zile si a introdus Pastele cu data variabila. Cele mai multe tari nu au adoptat Craciunul ca sarbatoare legala decat din secolul al XIX-lea.


Imaginea lui Mos Craciun de astazi, cel cu hainele in culorile rosu si alb si cizme negre, a fost creata in 1930 de Coca-Cola, care a creat o astfel de imagine in scop publicitar, folosind culorile marcii.


Pe vremuri spiridusii furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Spiridusii au fost iubiti si urati, pentru ca desi uneori se purtau cu bunavointa puteau foarte usor sa se transforme in niste fiinte rautacioase si nesuferite, atunci cand nu erau tratati cum se cuvine. Perceptia cea mai raspandita era ca ei erau dupa cum era si persoana cu care aveau de a face, rautaciosi sau draguti. In Evul Mediu, ei mai degraba asteptau daruri decat sa le faca. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridusii au devenit prieteni ai lui Mos Craciun.

Niciun comentariu: