04.01.2009

Trei tineri din Covasna încearcă să cucerească cel mai înalt vârf din Noua Zeelandă

Roma / 03:38, 4.01.2009

Trei tineri din judeţul Covasna vor să cucerească, în premieră românească, cel mai înalt vârf din Noua Zeelandă, Mt. Cook, de 3.754 metri, şi intenţionează să participe, cu această ocazie, şi la competiţia Wanaka Challenge - Iron Man.

Cei trei tineri din municipiul Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, Radu Bogdan şi Ciprian Niţu, au petrecut Revelionul în Noua Zeelandă, unde se pregătesc să escaladeze vârful Mt. Cook, înalt de 3.754 metri.

Mt. Cook este cel mai înalt vârf al Noii Zeelande, iar traseul urcă aproape vertical la o altitudine de 2.500 de metri, într-o cascadă de pereţi de stâncă, pentru a se transforma, spre vârf, în gheaţă. Ascensiunea pe acest vârf este deosebit de dificilă, chiar dacă înălţimea sa este sub 4.000 de metri, din cauza crestelor expuse şi ascuţite, a schimbărilor meteorologice rapide, influenţate de Oceanul Pacific, precum şi a crevaselor şi a avalanşelor.

La acestea se adaugă distanţa considerabilă până în Noua Zeelandă, astfel că, până în prezent, niciun român nu a reuşit escaladarea celui mai înalt vârf al continentului austral, iar expediţia covăsnenilor, dacă va avea succes, va fi o premieră românească.

Covăsnenii intenţionează ca, într-o singură expediţie, să "contabilizeze" trei realizări, adică Hattrick-ul Noii Zeelande va presupune cucerirea vârfului Mt. Cook, un salt cu paraşuta de la 4.600 de metri şi participarea la competiţia Wanaka Challenge - Iron Man, care include parcurgerea a 3.800 de metri înot, 180 de kilometri de tur ciclist şi o alergare pe o distanţă de 42 de kilometri.

Pe toată perioada expediţiei, covăsnenii ţin un jurnal, postând zilnic, pe blog, ştiri, imagini şi înregistrări video.

Potrivit celui mai recent mesaj, postat, sâmbătă, pe acest blog, Revelionul i-a prins în cel mai sudic punct al Noii Zeelande, respectiv pe malul Oceanului Pacific, în Curio Bay.

"Vă informăm că anul 2009 a plecat de la noi cu următoarele caracteristici: un an bun, îmbelşugat, norocos şi plin de bucurii... Dintre împliniri, o menţionăm pe cea a lui Cipri (Ciprian Niţu - n.r.), care, exact în ajun de an nou, a reuşit să socializeze cu un pinguin. Cu puţin noroc, reuşea să intre în contact şi cu o focă şi ceva delfini care se aţineau prin zona în care campasem, însă foca era bolnavă (diagnostic clar!) şi n-a prea vrut să iasă dintre pietre, iar delfinii n-au binevoit să iasă pe uscat, iar lui Cipri îi era cam târşă să intre în apa rece", scriu pe blog cei trei tineri din Sfântu Gheorghe.

Cei trei tineri se vor întoarce în ţară, cel mai probabil, în 20 ianuarie.

Niciun comentariu: