14.01.2009

Evenimente Stiinţă-Sănătate!!

Asteroidul Apophis ar putea lovi Pământul în aprilie 2029
În luna decembrie a anului 2004, astronomii au descoperit un asteroid a cărui orbită calculată se apropie periculos de mult de Pământ. Corpul astral a fost denumit Apophis, dupa zeul egiptean al Răului şi al Distrugerii, iar specialiştii sunt de părere că în anul 2029, în timpul următorului său ciclu de rotaţie, asteroidul ar putea să ne lovească planeta. Pentru a întregi scenariul apocaliptic, oamenii de ştiinţă au indicat şi mai exact momentul consumării evenimentului, estimând impactul în luna aprilie a anului 2029 şi chiar locul acestuia, oceanul Pacific, la 500 kilometri vest de Santa Monica. Citeşte mai multe despre acest scenariu apocaliptic click poză.


Somnul insuficient scade rezistenţa în faţa răcelilor
Persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte sunt de trei ori mai expuse riscului de a contracta o răceală decât persoanele care dorm cel puţin opt ore pe noapte, potrivit unui studiu publicat, luni, în revista americană Archives of Internal Medicine. Cercetările anterioare au demonstrat deja faptul că lipsa somnului slăbeşte sistemul imunitar, susţin autorii acestui studiu finanţat de National Institutes of Health (NIH). Voluntarii care dormeau între şapte şi opt ore pe noapte prezentau cea mai scăzută rată a îmbolnăvirilor cauzate de maladiile cardiovasculare şi cea mai scăzută rată a mortalităţii, în general. Până în prezent, medicina dispunea de puţine indicii care permiteau stabilirea unei legături direct proporţionale între lipsa somnului şi sensibilitatea în faţa răcelii. Studiul a fost condus de Sheldon Cohen, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh (statul Pennsylvania), care a testat 153 de voluntari, bărbaţi şi femei, cu o stare bună de sănătate şi cu o medie de vârstă de 37 de ani. Participanţii la acest studiu au fost chestionaţi zilnic, timp de două săptămâni, pentru a determina numărul orelor dormite pe noapte, timpul petrecut în pat strict pentru somn şi dacă se simţeau odihniţi după ce se trezeau din somn.

Voluntarii au intrat apoi într-un program de carantină şi li s-au administrat picături nazale pe bază de rinovirus, considerat vinovat pentru declanşarea răcelilor şi a guturaiului. Cinci zile mai târziu, ei au fost întrebaţi dacă resimţeau semnele sau simptomele răcelii. Medicii au recoltat apoi probe din mucoasa nazală a voluntarilor pentru a determina prezenţa culturilor de rinovirus. După 28 de zile, tuturor participanţilor li s-au recoltat probe de sânge, pentru a testa prezenţa anticorpilor care luptă împotriva acestui virus.

Cu cât o persoană doarme mai puţin, cu atât este mai expusă riscului de a contracta o răceală, au concluzionat autorii studiului.

Niciun comentariu: