13.01.2009

SUA au cheltuit 52 de miliarde de dolari în 2008 pentru programe nucleare

Washingtonul a investit în 2008 peste 52 de miliarde de dolari în arsenalul său nuclear şi programele aferente, dar doar 10 procente din această sumă au fost dedicate prevenirii unui atac nuclear sau luptei împotriva proliferării, potrivit unui studiu publicat luni.

"Aproximativ 56 de procente din bugetul total (29,1 miliarde) au fost fost consacrate administrării, menţinerii şi îmbunătăţirii arsenalului nuclear", potrivit datelor extrase din documente publice de centrul de analiză Carnegie Endowment for International Peace.

Iar "aceste costuri vor creşte net dacă propunerea Departamentului pentru Energie de a relua producţia de arme nucleare este aprobată", precizează studiul.
Aproximativ 17,5 la sută (9,2 miliarde de dolari) au fost consacraţi programelor americane de apărare antirachetă. Aproape 16 la sută (8,3 miliarde) au fost utilizaţi pentru acoperirea costurilor ecologice ale programului nuclear, se detaliază în acest raport.

În schimb, "eforturile pentru a stopa proliferarea armelor şi a tehnologiei nucleare, pentru a împiedica circulaţia armelor necontrolate şi utilizarea armei nucleare constituie o prioritate bugetară limitată", subliniază centrul, cu doar 9,9 la sută din total, adică 5,2 miliarde de dolari.

"Doar 1,3 procente din bugetul consacrat securităţii nucleare (700 de milioane de dolari) au servit pregătirii pentru consecinţele unui eventual atac nuclear", subliniază studiul, care consideră această sumă insuficientă, "din cauza temerilor provocate în ultimii ani de oficiali guvernamentali şi de alţii în ceea ce priveşte posibilitatea tot mai mare a unui atentat terorist cu armă nucleară sau radiologică pe teritoriul american".

Niciun comentariu: