15.01.2009

Stiri Externe

Noul mesaj al lui Bin Laden nu constituie o ameninţare pentru învestirea lui Obama
Administraţia americană a spus miercuri că noul mesaj audio al liderului al-Qaida, Osama bin Laden, nu constituie o ameninţare la adresa învestirii lui Barack Obama. Înregistrarea a fost difuzată cu câteva zile înainte de transferul de putere dintre George W. Bush şi Obama, la 20 ianuarie. Bin Laden s-a concentrat în mesaj pe apelul la jihad din cauza ofensivei israeliene din Fâşia Gaza, dar a vorbit şi despre Obama şi a spus că noul lider american va primi "moştenirea grea" a unui lung război de gherilă, care se va extinde pe mai multe fronturi, potrivit SITE Intelligence Group, care monitorizează site-urile islamiste. "Se pare că această înregistrare demonstrează izolarea liderului al-Qaida şi tentativele constante ale acestuia de a rămâne important, într-un moment în care ideologia, misiunea şi agenda al-Qaida sunt puse sub semnul întrebării în întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe. El a mai spus că acest mesaj seamănă cu un efort de a obţine fonduri. Ceremoniile de învestire vor atrage un număr-record de circa două milioane de persoane la Washington săptămâna viitoare, pentru trei zile. Întrebat dacă noul mesaj constituie o ameninţare faţă de aceste ceremonii, purtătorul de cuvânt al FBI, Richard Kolko, a spus: "Nu suntem la curent cu nicio ameninţare precisă sau credibilă". Zeci de mii de poliţişti şi membri ai forţelor americane vor face parte din dispozitivul de securitate pentru învestirea lui Obama, iar agenţiile de informaţii consideră că, în pofida faptului că dispozitivul de conducere al al-Qaida a fost slăbit, intenţiile sale violente fac ca această grupare să rămână periculoasă. Obama a spus, întrebat despre importanţa capturării lui ben Laden, că infrastructura liderului al-Qaida este probabil atât de slăbită încât el practic nici nu mai poate acţiona. "Aş dori, evident, să fie capturat au ucis, dar, dacă vom ajunge în punctul în care el s-ar afla într-o peşteră, undeva, şi nu ar putea nici măcar să comunice cu agenţii săi, atunci obiectivul nostru de a proteja America va fi îndeplinit", a subliniat Obama.


SUA riscă să nu-i mai poată judeca pe teroriştii de la 11 septembrie
Declaraţia unui oficial al Pentagonului, care a recunoscut că un prizonier de la Guantanamo a fost torturat, ar putea să împiedice judecarea acestuia în faţa unei instanţe civile, ca şi a presupuşilor organizatori ai atacurilor din 11 septembrie, relatează AFP. Miercuri, Susan Crawford, judecătoare militară în retragere, care decide trimiterea prizonierilor de la Guantanamo în faţa tribunalelor militare, a explicat de ce a renunţat la acuzaţiile împotriva acestui saudit, în mai. "L-am torturat pe Qahtani", a spus ea. "Tratamentul la care a fost supus corespunde definiţiei legale a torturii şi de aceea nu am trimis cazul" în faţa tribunalului excepţional creat pentru prizonierii de la Guantamao, a subliniat ea. Al-Qahtani, în vâstă de 30 de ani, este suspectat că intenţiona să devină al 20-lea pirat al aerului, dar i-a fost interzisă intrarea în SUA în august.
"FBI are dovezi că sauditul l-a contactat pe Mohammed Attah la sosirea la Miami", ceea ce poate încă permite aducerea sa în faţa unei instanţe federale, a spus Sarah Mandelson, responsabilă la Centrul de studii strategice şi internaţionale. În schimb, "este posibil ca judecătorul să-l plaseze sub îngrijiri psihiatrice, pentru că a fost" supus al rele tratamente", a precizat ea. Crawford a declarat că sauditul a fost ţinut mult timp la izolare, privat de somn, umilit şi expus la temperaturi extreme. Un purtător de cuvînt al Pentagonului, Cynthia Smith, a declarat că nu ştie de ce Crawford a decis să discute cu presa. Potrivit lui Mandelson, se pune o întrebate esenţială. Cu o săptămână înainte de prelua funcţiei de către Obama "a lansat ea oare o dezbatere pentru că se teme de urmăriri juridice împotriva responsabililor administraţiei Bush?". Tehnicile de interogare descrise erau "autorizate" pe atunci, în 2002 şi 2003, de secretarul apărării Donald Rumsfeld, dar acum nu mai sunt permise, a explicat un alt purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman. Obama va trebui să decidă rapid fie continuarea menţinerii în detenţie a sauditului, fără acuzaţii, dar în numele potenţialului pericol pe care îl reprezintă, fie să fie adus în faţa unei curţi federale sau militare clasice, fie eliberat. Dincolo de cazul sauditului, dezvăluirile ar putea avea un impact asupra sorţii judiciare a celor cinci persoane suspectate că au organizat atacurile din 11 septembrie. Vicepreşedintele Dick Cheney a confirmat recent că Khaled Sheikh Mohammed, care spune că a fost organizatorul atentatelor, şi alte două persoane au fost supuse la simularea înecului. "Preşedintele şi vicepreşedintele SUA au luat o decizie importantă, pentru că, după cum ştim noi, agenţii FBI scriau în documente "sunteţi pe cale să puneţi în pericol numeroase urmăriri penale"", a explicat comandantul Brian Mizer, avocatul militar al unuia dintre cei cinci. "Poate am pierdut posibilitatea de a merge la tribunal şi de a-i judeca pe aceşti oameni", a spus el, precizând că ar fi fost "imposibilă obţinerea unei condamnări în faţa unei Curţi clasice".


NEWS ALERT: Sediul unei agenţii a Naţiunilor Unite din Gaza a fost bombardat
Sediul unei agenţii a Naţiunilor Unite din Gaza a fost bombardat. Situaţia din Fâşia Gaza ameninţă să se transforme într-un dezastru umanitar. Medici din mai multe ţări europene au intrat în Fâşia Gaza pentru a-i ajuta pe colegii palestinieni. Ei au vizitat mai multe spitale care, chiar şi cu ajutoarele aduse de organizaţiile umanitare abia mai fac faţă mulţimii de pacienţi. Bilanţul celor 18 zile de război a ajuns la 975 de morţi, dintre care 70 numai marţi, şi la peste 4.400 de răniţi în rândul palestinienilor. Aproape 90% dintre locuitori riscă să moară de foame, iar zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele pentru a fugi din calea bombelor. Militarii israelieni sunt acuzaţi că nu depun suficiente eforturi pentru a-i proteja pe civilii palestinieni şi pe angajaţii agenţiilor umanitare. Autorităţile israeliene susţin că militanţii palestinieni ocupă şcolile, moscheile şi zonele dens populate, de unde lansează atacuri asupra trupelor israeliene. Piloţii israelieni afirmă că multe misiuni aeriene au fost anulate pentru a se evita vărsarea de sânge în rândul civililor. "Hamas îi foloseşe pe civili ca scuturi umane astfel că uneori, când tragem spre ţinte, oameni nevinovaţi sunt loviţi. Da, aşa se întâmplă", susţine căpitanul Orr, pilot israelian de elicopter. Cu toate acestea, imaginile cutremurătoare ale copiilor şi femeilor ucişi de ofensiva israeliană au dus la proteste şi critici vehemente la adresa statului evreu.

Nordul Israelului a fost lovit de o rachetă trasă din Liban

Nordul Israelului a fost lovit, miercuri dimineaţă, de trei rachete trase din Liban, a anunţat un post de televiziune israelian. Este al doilea incident de acest fel înregistrat de la declanşarea ofensivei militare în Fâşia Gaza. Deocamdată nu au fost raportate victime. Mişcarea Hezbollah, care activează în Liban, s-a declarat solidară cu poporul palestinian şi spune că este oricând gata să lupte împotriva Israelului pe un nou front. Totodată, militanţii Hamas susţin că au împuşcat marţi cel puţin un soldat israelian. Tel-Aviv n-a confirmat, nici după ce Hamas a difuzat o înregistrare video, din timpul luptelor din oraşul Gaza. Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, Hamas luptă pentru fiecare palmă de pământ, aşa că tancurile şi soldaţii israelieni abia reuşesc să avanseze câteva sute de metri pe zi, sub protecţia avioanelor care bombardează în continuare Fâşia Gaza. În Fâşia Gaza, trăiesc aproximativ 180 de români, dintre care 80 au cerut să fie evacuaţi. 20 au fost repatriaţi săptămâna trecută.


George W.Bush îşi ia rămas bun de la americani în această seară
Preşedintele american în exerciţiu George W.Bush va susţine astăzi discursul de adio, aceasta fiind ultima sa apariţie publică înainte de învestirea lui Barack Obama, relatează AFP. Purtătorul de cuvânt Dana Perino a anunţat zilele trecute că le-a cerut televiziunilor să rezerve spaţiu de emisie "pentru că preşedintele Bush va continua tradiţia începută de George Washington, susţinând un discurs de adio joi seară".
Discursul, care va dura 10-15 minute, va fi unul "de atenţionare pentru Barack Obama şi concentrat pe viitor, în care Bush va împărtăşi lecţiile învăţate din preşedinţia sa şi opinia sa despre viitor", în acelaşi timp apărându-şi bilanţul, a explicat Perino. Ea a precizat că aceasta va fi ultima apariţie publică a lui Bush înainte de învestirea lui Obama, la 20 ianuarie. Bush va susţine discursul de la Casa Albă, în prezenţa unor persoane care au "de povestit istorii de curaj", a mai spus Perino.

Niciun comentariu: