12.01.2009

Swype - viitorul sistem de text in telefoane ?

Clive Kushler, inventatorul sistemului T9 de scriere de text pentru telefoane, propune o noua tehnologie de texting pentru touchscreen-uri.
Cu totii cunoastem sistemul T9 de introducere de text pe telefoane mobile bazat pe dictionar. Cel care l-a inventat, Clive Kushler, propune acum o noua tehnologie de acest tip, de aceasta data conceputa pentru device-urile cu ecran de tip touchscreen.

In loc de apasarea pe fiecare litera in parte, Swype propune trecerea de la o litera la alta pe touchscreen, fara a mai ridica degetul sau stylus-ul de pe ecran pana la sfarsitul cuvantului, intr-un gest care da si numele tehnologiei, de la swipe, in engleza.

Utilizatorii nu trebuie sa treaca neaparat prin toate literele, Swype ghicind cuvantul, ca si la T9, pe baza unui dictionar.

Creatorul Swype afirma ca orice utilizator poate invata sa scrie folosind Sywpe si sa ajunga in scurt timp la o viteza de aproape 50 cuvinte pe minut, mai rapid in medie decat scrisul la o tastatura obisnuita de PC. El mai spune ca Swype ofera o senzatie naturala atunci cand este utilizat si ca nu este nevoie de o mare precizie in atingerea literelor.

Printre alte caracteristici se numara inserarea automata a spatiilor intre cuvinte, corectie de erori de scriere a cuvintelor, shortcut pentru scrierea cu litera mare (selectarea literei sau literelor si efectuarea unui gest de “swiping” catre partea superioara a ecranului), auto-corectie de litere cu diacritice prin dictionar si lucruri mai avansate precum formatare de text.

Swype poate fi folosit pe orice device cu touchscreen, de la telefoane si tablet-uri la monitoare si console de joc. Sistemul recunoaste deocamdata doar limbile engleza, franceza, germana si spaniola.

Creatorii Swype spera ca aceasta sa devina tehnologia standard pe device-urile cu touchscreen ale viitorului. Ramane de vazut care va fi primul producator de astfel de device-uri care va adopta Swype. Un clip video de prezentare defapt doua clipuri care am gasit pe youtube enjoy, pot fi aflate si alte detalii daca dai click pe poza.




Niciun comentariu: